En fullspäckad dag!

Har precis kommit hem från en dag med många besök inplanerade på rehab, så nu ligger jag här helt utslagen i sängen! Dagen började med en promenad strax efter tio mot sjukhuset för jag insåg själv att ska det motioneras idag så får det bli nu på morgonen, eftersom jag vet hur trött min kropp brukar vara på eftermiddagen-kvällen.

Först på schemat stod ett besök hos läkaren, för att diskutera hur vi skulle göra med min smärtlindring och hur vi skulle gå vidare med armen. Efter mycket diskuterande fram och tillbaks beslöt vi oss för att höja Norspan plåstrena ytterligare för att smärtan skulle vara på en accetabel nivå istället för att varje dag ska vara en ständig kamp för att ta sig upp ur sängen. För att bestämma hur vi skulle gå vidare med armen ringde hon en kollega i Jönköping för att diskutera olika alternativ. Kommer inte gå in på detaljer eftersom jag vill tänka på det själv först utan talar bara om för er att det kommer göras fortsatta undersökningar.

Efter det var det dags för lunch och som tur väl är har man en underbar arbetsterapeut som följde med mig till matsalen och hjälpte mig med brickan och åt tillsammans med mig så jag slapp sitta ensam.

Klockan halv ett var det dags för helkropps massage, vilket faktiskt gick bättre än all förväntan. Fick rådet att fokusera på andningen när hon masserade ryggen och nacken, vilket gjorde det hela lättare att koppla av när man kände beröring på de ställena som gjorde ont. Ibland kom jag på mig själv att jag höll andan och spände hela kroppen när hon masserade där, men fokuserade jag igen kunde det faktiskt emellan åt bli skönt. Resten av kroppen var helt ljuvlig och efter massagen kände jag att ett visst lugn hade infunnit sig. Jag kände då också att jag faktiskt hade fler delar på kroppen än dom som gjorde ont, oftast blir det fokus på det negativa att man glömmer de bra delarna. Ska bli spännande och se om det känns bättre nästa gång.

Efter det stod tejpning och att måla på schemat. Tejpningen blev lite annorlunda från dom tidigare gångerna, eftersom vi fokuserade mer på axeln denna gången. På grund av att armen hänger vid sidan åker axeln fram, vilket leder till sned vridning i ryggen så nu testar vi en tejpning för att förhindra det! Resultatet av mitt målande blev en målning av min kropp och vilka delar som gör ont och som inte gör ont. Runt gubben var det en ljusblå himmel som föreställde ett lugn runt omkring kroppen!

Vad har ni hittat på idag?

Förlamande trötthet!

Ibland är det inte smärtan som är värst utan den förlamande tröttheten som hela tiden finns i kroppen när man har ständig värk. Armar och ben känns som om dom var gjorda av gummi och hjärnans arbete går i slow motion. Jag har förmodligen varit extra trött i helgen eftersom jag tog min sista pencillin tablett i fredags kväll, troligtvis har kroppen inte riktigt återhämtat sig ännu. Därför blev det inget blogg inlägg igår, min kropp och jag behövde bara få vara och bara slappa eller göra det vi ville. Många gånger orkar man inte hänga med på allt som man vill bara för att man är så förbannat trött, förklaringen man kommer med att man är trött kan många gånger låta konstigt. De som verkligen är mina vänner förstår och ser på ögonen och kroppsspråket hur trött jag är medan andra aldrig kommer att förstå förrän de själva är i den situationen. Varje gång man vill mer än kroppen orkar är det en sådan otrolig besvikelse som infinner sig i kroppen och man vill bara fly ifrån sin egen kropp.

Ett sätt att försvinna från mitt liv en stund och få en paus är som jag har skrivit innan att försvinna in i filmens värld. Som tur är har man vänner runt omkring sig som har ett helt förråd med filmer och serier som jag kan låna, för det blir ändå några timmar av det varje vecka. Igår träffade jag Josse när vi var och handlade och då sa jag att jag hade tittat färdigt på filmerna och serien jag lånade och frågade om jag kunde få låna något nytt. Tror ni inte denna fantastiska vän står utanför vår dörr på kvällen med en ny serie att titta på. Jag är så otroligt tacksam för att jag har dessa underbara vänner och familj som hela tiden ställer upp och finns där. Så nu blir det lite Grey´s anathomy i eftermiddag att slappa framför.

Min underbara Josse!




Vad ska ni hitta på idag?


Frisör besök!

Att klippa sig är något som dom flesta ser fram emot och som man gör titt som tätt för att hålla vår största acessoar i trim. Trots mitt långa hår har jag klippt mig var 10 vecka sedan olyckan för att det blir lättare att hantera då, vilket är mer vanligt när man har kort frisyr. Du fastnar lättare med borsten i håret om det inte är nyklippt, vilket gör att du behöver använda mer energi. Det är Ida eller mamma som får sätta upp mitt hår i någon frisyr när jag vill det uppe, för det är svårt att fixa det själv med en hand.
 
I en vecka har mamma föreslagit att jag ska klippa det kort för att det ska bli lättare att sköta. Håller med om att jag hade sparat lite kraft och energi från mina vardagssysslor om det hade varit kortare, men jag har vant mig vid mitt långa hår och det ska inte skadan få ta i från mig. Jag har fått offra mycket för att anpassa mig efter vad min kropp orkar och klarar av, men detta gör jag bara inte. Det hade varit skillnad om jag hade gjort det för att jag hade velat och trott att jag hade varit snygg i det, men inte av praktiska skäl. Däremot ska jag klippa mig idag, men som lägst till axlarna och inte en centimeter mer.

Att gå och klippa sig är inte längre något jag ser framemot utan något som oftast är en stor belastning för nacken, vilket leder till mer smärta. Jag ser framemot slutresultatet men inte själva processen för att nå dit. Varje gång borsten eller kammen får tag på en hårtuss följer nacken obönhörligen med ditt kammen drar det. Har en underbar och försiktig frisör, trots detta är det alltid en trött Therese som går därifrån efter att huvudet har åkt fram och tillbaks efter all hårvård!


Lägger in en bild senare på slutresultatet!

Vad ska ni göra idag?

Frukost date!

Idag har jag en ledig dag med bara massa kul inbokat! Det är en sån dag som man har roligt från morgon till kväll och för en stund glömmer bort allt som är jobbigt! Först på schemat stod frukost med Maja och Rasmus, vilket vi äntligen fick ihop efter mycket pysslande med varandras schema och inbokade grejer. Sen vi var små har vi umgås, Maja och Ida är lika gamla och jag och Rasmus, så våra familjer har tillbringat mycket tid ihop. Det var en mycket lyckad frukost där jag och Ida hade dukat upp både det ena och det andra på bordet! Här kommer lite bildbevis!



Vid lunch idag ska jag träffa Anna efter en timmes vila och vi ska gå en runda på stan och sen äta lunch. Ni får väl se om jag gör några fynd, nu kan jag i allafall handla utan att få dåligt samvete! Berättar hur det kändes sen, hittar jag inget får jag väl köpa ett par nya trosor för att bara känna känslan av att kunna handla! Jag ska i allafall njuta av sällskapet!!

Vad ska ni hitta på?

En ängel!

I flera veckor har vi försökt få ihop varandras schema och min ork till att hitta en dag till att träffas. Idag lyckades vi äntligen klämma in en lunch på sjukhuset, på hennes middag och efter mitt besök hos kuratorn! 

Tack Rosa för att du i flera år har stått vid min sida och fortfarande gör det, du betyder så mycket för mig gumman! Vi blev vänner på gymnasiet och har sedan dess slagit följe med varandra genom livet! Tack för en mycket trevlig lunch, kändes som om allt var precis som innan olyckan när vi satt där och pratade! Du har förgyllt min dag idag!  


Svart och gult!

Nytt på mitt rehab schema framöver är bildterapi varje onsdag eftermiddag mellan klockan ett och tre. Vet inte riktigt vad det hela innebär fullt ut, men jag antar att det är något liknande som jag har gjort själv med min arbetsterapeut. Vi är fyra stycken från vår smärthanteringsgrupp som ska gå, sen vet jag inte om det är fler från något annat team. Det återstår att se när det börjar nästa vecka, första gången skulle varit idag men den blev inställd.

Förra gången jag målade fick jag ligga och ha avspänning en liten stund som hon lotsade mig i genom och sedan skulle jag tänka på en färg eller färger som symboliserade hur det kändes i min kropp. För mig fanns det bara två färger i huvudet när jag tänker på vad som händer i kroppen och den kamp som hela tiden utkämpas i mitt inre. All smärta symboliseras av svart färg och allt det som kämpar emot som tex min envishet, hoppet, mina vänner och familj symboliseras av gul färg. Det svarta har i nuläget övertaget, men det gula tränger sig in i det svarta och försöker hela tiden bli dominerande.


Innan lunch ska jag till kuratorn och prata av mig lite, missade ju tiden förra veckan i med att jag var sjuk så jag känner att det finns ett visst behov. Det har ju varit en liten nerförsbacke en månad nu och då är det alltid lite extra tankar och käbslor som cirkulerar i huvudet. Det är så skönt att ventilera dom med någon, vilket gör att det blir någon viss ordning i allt kaos!

Vilka färger symboliserar något roligt/tråkigt för er?


Min lilla pärm!

Idag var sista dagen på smärthanteringskursen, tänk att åtta veckor har gått.Tiden bara flyger i väg på något sätt och veckorna bara försvann, vilket betydde att mer och mer information lagrades i våra huvud. Är så otroligt tacksam för min lilla pärm, under hela kursens gång har vi fått papper på det dom har förmedlat som vi har satt in i våra pärmar.

Ibland är det svårt att komma ihåg vad som har sagts eller missar man lite av informationen för att hjärnan inte hinner bearbeta den första delen innan någon annan börjar prata. Så är det i allafall för mig att jag tar in vad som sägs i början, men missar det som sägs i mitten och hänger sen med på slutet igen. Då blir det ingen vidare sammanhang i det som sägs och man kan i värsta fall missa hela budskapet. Därför är min lilla pärm guld värd för då kan jag titta i genom det som har sagts hemma i lugn och ro och läsa flera gånger eller ta fram när man ska göra någon övning vi har lärt oss!

I slutet på dagen skulle vi sätta upp mål som vi skulle försöka nå till tre månaders uppföljningen. Jag tycker det är så svårt med de här små målen, för jag vill gärna ta stora kliv direkt. Jag vill vara så bra redan nu så man kan börja jobba och ha en fungerande vardag. Jag är inte där ännu, min kropp är fortfarande så "svag" att bara att klara av sin vardag är jobbig. Jag har blivit bättre och lyssnar mer på min kropp, har hittat knep för att ta ner mina smärttoppar, blivit mer självständig med mera så det går åt rätt håll. Det är bara det att man gärna vill vara vid mållinjen redan nu, men egentligen är du bara en bit på vägen, men jobbar dig sakta men säkert framåt. Jag kommer att nå dit och för att det ska fortsätta vara så resten av mitt liv sen gäller det att låta det ta den tid det behöver för att få en bra grund att stå på, det är bara så jobbigt att vänta..

Nu går alla i gruppen vidare på olika sätt med sina vägar tillbaka och jag önskar alla ett stort lycka till! Ska bli jätte kul att ses om tre månader för att se hur långt alla har kommit! Nu blir det lite vila för mig!!!!!

Ska ni se fotbollen ikväll?

Hjärtat blir varmt av omtanke!

Jag blir så otroligt berörd och glad när jag tänker på hur många som verkligen bryr sig hur det är med mig. Så många hälsningar, telefonsamtal, sms som skickas när det är jobbigt en dag för att puffa på mig till att fortsätta orka kämpa. Vissa dagar är ju sådana att allt är så jäkligt så man lägger sig i sängen och tänker ´nej nu struntar jag i detta, orkar inte mer. Sen börjar man fundera vad det är som får en att fortsätta kämpa, då inser jag rätt snabbt att det är ju familjen, vänner, släktingar och viljan hos mig själv att leva ett normalt liv igen. Trots att man då är helt utpumpad på energi och att kroppen går på tomgång tar man sig då upp och fortsätter att springa mot sitt mål, med allt det som driver en till att kämpa som bränsle.

Denna helgen har varit presenternas helg, blir helt varm om hjärtat när folk visar sådan omtanke. Det började i fredags då våra snälla och underbara grannar ringde på dörren och gav oss en flaska vin och ost för att vi skulle ha det lite mysigt på kvällen! Dom tyckte vi hade haft det jobbigt så länge och när de då fick höra om min halsfluss i affären av pappa ville dom ge oss en krya på oss present! Har tyvärr ingen bild på det för det hamnade i munnen innan jag hann ta det, men det var fruktansvärt gott.

Inte nog med det så kom min morbro med familj in genom dörren i går när de skulle komma hitt på lunch och gav alla i familjen en varsin kämpa på present. Mamma fick blomma med med vin, pappa öl, Ida vin med godis hängandes runt och jag fick en hel presentpåse till en vinflaska fylld med godis. Är dom inte för söta! Man blir helt rörd av allt dom har fixat!



Sen kommer vi till den tredje presenten, vilket var en krya på sig present från morfars släktingar som var besök från Stockholm. Hur guligt som helst att dom tänkte på mig! Jag använder små vetekuddar som jag värmer till nacken som smärtlindring istället för en stor för den är så tung! Så en liten fågel hade viskat i Lena från Stockholms öra och sagt att jag använde en sådan, så det var en ny liten vetebot som låg i paketet när jag öppnade det! Vill med det tacka så oerhört för omtanken, vilket gör att det blir lite lättare att kämpa!


Jag vill tacka alla ni som bryr er för att ni hela tiden orkar finnas där vid min sida, även om det stundtals bara är massa tråkigheter. Era handlingar genom telefonsamtal, sms, mail, att ni läser bloggen och kanske kommenterar betyder jätte mycket för mig. Hade inte klarat det utan alla er, det finns det absolut ingen tvekan över!!! 


Äntligen händer det lite...

Idag ska jag bli lite social igen, efter flera dagar i isolering med bara de närmast sörjande som länk till världen utanför! Man blir nästan lite folkskygg, helt plötsligt ska man börja fundera vad man ska ha på sig igen och hur man ska sminka och sätta upp håret så man ser piggast ut. Som man säger ibland skenet kan bedra!!!

Idag kommer mormor, morfar, min morbro med familj och släktingar till morfar som är på besök till oss. Ska bli kul att det händer lite tycker jag!  Ida har precis fixat mitt hår och sminkat mig och i morse hjälpte mamma mig med duschen, så nu doftar man som en nyponros igen! Tur att man har så underbara människor runt omkring sig!

Nu blir det att vila en timme och samla krafter för denna ansträngning, men som ska bli otroligt kul!

Trötter..

I eftermiddag var vi bjudna på grillfest, vilket var något som jag verkligen har sett fram emot. Istället för att vi var fyra i bilen som åkte var det bara tre, eftersom min kropp inte orkade gå på grillfest som jag ville efter den jäkla infektionen. Ibland undrar jag, varför kan inte jag bara få ha kul? Menar inte att jag aldrig har det för det har jag, men det är så mycket tråkigt som tar upp tid, kraft och energi från något som kunde varit roligt!

Detta är en allt vanligare syn..


Min första feberfri dag!

I morse när jag vaknade var det första morgonen på länge som inte pannan eldade som en kakelugn och jag badade i mitt eget nattlinne! Allting runt omkring såg så mycket klarare ut och jag kände att blicken kunde fokuseras på ett föremål och blev kvar där, istället för att den började sväva omkring och blicken börjar att flacka.

Jag gick med hoppfulla steg ut mot toaletten för att hämta febertermometern, placerade den med vana i armhålan och tittade med hjärtklappning ner på vad det visade. Den tickade inte på i samma rusande tempo som i den hade gjort de senaste dagarna så hoppet blev större och större.  37 GRADER!!!!!= FEBERFRI Vilken underbar känsla, nu är det bara halsen som ska ge sig med!

Tänk vilka underbara människor man har hamnat hos inom sjukvården, en liten ängel vid namn Monica ringde igår från rehab och undrade hur det var med mig! Kände mig helt varm inombords att alla dom som sliter med mig varje vecka hade tänkt på mig nu när jag inte var där! Det betydde mycket för mig ska ni veta! Ska bli kul att se dom på måndag igen, i morgon börjar planeringen att få ihop hur jag ska ta mig fram och tillbaks till sjukhuset nästa vecka! Kan inte gå eller cykla i allafall, kan inte köra, vill inte åka buss för dom kör alldeles för ryckigt... Det löser sig väl på något sätt, Ida är ju hemma förmiddagarna så det är eftermiddagarna som är problemet! 

Vad ska ni hitta på idag? Jag vill lämna min borg och soffa en stund nu, är trött på att befinna mig på samma ställe i 20 timmar per dag!  Ska lägga in lite bilder när jag har lite extra energi, vet att det ser tråkigt ut med bara text..

Det finns hopp!

Fy vilken månad detta har varit! Ibland undrar jag om jag har varit riktigt elak i ett tidigare liv och att man blir straffad för det i detta livet, eftersom allt hela tiden ska vara så jäkla kämpigt. Det räcker inte med det man har utan det läggs hela tiden på ännu mer saker som försvårar allt.

Efter några dagar med över 39 graders feber och kraftig halsfluss är man äntligen under 38 graders strecket igen och orkar sitta lite upp. Har ont i hela överkroppen efter så här många dagar helt liggande i sängen, kan knappt utgöra var i nacken och skulderbladen jag hade ont innan för allt annat gör lika ont. Så idag blir det att traska runt i huset, utan en livvakt bakom sig. Har hållt på att tuppa av hela tiden i några dagar nu så någon har fått hålla mig när jag har gått till toa och matat mig för att jag inte kunde hålla skeden.

Tack för era värmande krya på er kommentarer!


En utslagen,knappt levande syster

Vilket resulterar i att jag (lillasyster) skriver hennes inlägg för dagen så att bloggen hålls vid liv.
 
Idag hade jag verkligen sett fram emot en lång sovmorgon och trodde inget kunde hindra mig att få den.
Men ack så fel jag hade.
Jag vaknar första gången av att jag svagt hör något som låter, och jag blir inte helt förvånad när jag ser att det är nelly,som verkar 10 gånger piggare än vad jag var.
Somnade om men vaknade en stund efter att pappa tar mig på axlen och frågar om jag kan köra tessan till läkaren.
mmm, får jag fram som senare blir till ett ja.
Så in i duschen,på med kläder och vidare till vårdcentralen, med tessan och en mycket dålig hals,
som hon vatt dålig i några dagar.
Hade väl någonstans ställt in mig på att det skulle vara halsfluss.
För det är mer konstigt om hon inte har det man tror, i med hon tydligen ska dra på sig allt.
Man blir van helt enkelt.
Hon kommer ut, ser lite lurig ut i minnen men säger snabbt,
jaha då har man halsfluss med.
Och dem flesta av oss brukar nöja oss med vanlig halsfluss, men av att bara kolla i hennes hals hade doktorn konstaterat att det var en KRAFTIG halsfluss.
Jag kunde inte låta bli att dra på smile banden lite fast jag tycker väldigt synd om min syster,
men det är märkligt att hon alltid ska krydda och dra till med något extra?

Så vidare mot apoteket bar det direkt.

Jag har ingen fullmakt att hämta ut hennes medicin därav gick hon in,trött som hon är med sin värk + feber.
Själv hittade jag en parkering perfekt riktning där jag kunde se när hon kom ut igen.
Tänkte väl att de skulle gå snabare än vad det gjorde och gick därav inte och löste ut en parkerings biljett ( fuskat med det en del annars och det har gått hem,så varför inte denna gången med liksom)

Satt en stund till sen såg jag att en läkare kom ut tillsammans med vakten och kikade,precis som att dem letade efter någon..
Jaha, tänkte jag, kanske kan dem underhålla mig lite. Någon som tagit nått och stuckit kanske?
Vakten kollar runt lite till och rör sig sakta mot parkeringen.

I med jag inte hade något annat för mig,följde jag vakten med blicken hela tiden.
Men han kom hela tiden närmare mot parkering.
Och det är då jag känner lite panik över mitt beslut angående parkeringsbiljetten.
Ser en väldigt pinsam situation framför mig, funderar på om jag ska göra ett försök att hinna tillbaks och ta en lapp och springa allt vad jag har till bilen igen.
Men inser att jag kan nog lägga ner det, i med han då står utanför min bildörr och ber mig rulla ner rutan.
Jag öppnar  och utan att han säger hej,frågar han mig:

- Heter du Ida?
-Jag svarar , Ja.
Och tänker va fan har jag gjort egentligen?!
- Din syster ligger inne på apoteket på golvet
- Jaha,oj. Förstår att jag måste in och går snabbt ut bilen.
Jag Hinner på vägen känna mig lite blek i ansiktet, va tusan har hon nu gjort?
han hinner fråga mig om hon har epilipsi?
-Nej, och som reflex säger jag att hon har astma,men att hon skulle in och hämta medicin för halsfluss.
Och tack vare att han sa så gick några men små konstiga tankar att hon lågdär inne och skakade på nått vis, och det hade ju vatt ett av ALLA symtom hon haft som jag inte vet hon har haft förr.

Ser inte min syster någonstans tills han pekar in till ett hörn.
Och när jag såg henne båda sitta upp och dricka vatten, kände jag hur allt det jag byggt upp på vägen in bara rann av mig.
Hon lever!!

Nu är hon helt utslagen, och önskar nog att hon kunde hoppa över till någon annans kropp i några dagar.

Och ibland är syskon kärleken bara lite extra, för idag tycker jag väldigt synd om henne,
det låter orättvist när man säger:
Kan hon inte BARA få ha ont.
Önskar hennes kropp kunde få vila lite!

Ni märker nog när hon blir piggare igen, då hon skriver här.
En stor kram till henne kommer här!

Syskon kommer från samma trädgård,
men dem växer och blir olika. 

Ingen är vaken mer än jag...

Vet inte hur många gånger jag har vaknat i natt, vilket inte skiljer sig från alla andra nätter de senaste fyra veckorma. Skillnaden denna natt var att varje gång jag vaknade var jag helt dyblöt och rullade runt i en klibbig tröja. Klockan fem när mamma steg upp gav jag upp och flyttade ut till soffan istället för den varma sängen. Har haft ont på ena sidan av halsen några dagar, men har tänkt det går väl över. Mitt immunförsvar har väl blivit nedsatt nu när jag har så ont och då drar man väl på sig både det ena och andra.

Det var helt tyst ute inte en människa i rörelse, med det menas att fem är en okristlig tid att stiga upp. Mamma satte sig på sängkanten och tittade mig djupt in i ögonen och sa Therese du fattar väl att du inte kan gå i väg idag, utan stanna hemma och vila och ringa till vårdcentralen. Hade längst inne insett att så skulle det bli, men den envisa get som jag är kan jag tvinga mig i väg på saker tills jag stupar. Har blivit bättre på det, men som min sjukgymnast sa igår Rom byggdes inte på en dag.

Jaha, så nu ligger man här och tycker synd om sig själv och väntar på att klockan ska bli åtta så jag kan ringa vårdcentralen och rehab för att boka av min tid hos kuratorn. Vilket är väldigt synd eftersom jag kände att det fanns ett visst behov av att ösa ur mig lite..

Önska mig lycka till och håll tummarna för att det inte är halsfluss, för då blir jag instängd här i två dagar...


En likblek dotter!

Kvart över nio började jag traska mot sjukhuset för dagens smärrthanteringskurs, kände att det kändes precis likadant som det har gjort de senaste fyra veckorna. Varje morgon slår man upp ögonen i hopp om att det ska kännas lite bättre och att det inte ska göra så förbaskat ont som det har gjort de senaste veckorna. Man önskar bara att man fick en paus från sig själv ibland, hur dumt den än kan låta. Under promenadens gång kände jag att det kom att bli en tuff dag och när de värsta topparna kom kändes det som det skulle svartna för ögonen.

Jag kämpade på i min envishet och rätt var det var stod jag i receptionen och skulle anmäla mig. Första punkten på dagens schema var reflektion över hur allas sommar hade varit. Det var blandade svar över att det både hade varit bra och dåligt och ju fler och fler som hade berättat ju närmare kröp det till att bli min tur. Jag tänkte jag orkar inte berätta hur det verkligen har varit mer utan det får bara bli den bra versionen idag. Jag hör mitt namn ropas upp och säger med försiktig röst det har varit en bra sommar, vi har varit i väg familjen och så vilket har varit jätte skönt. Sen var det bra för mig, ville inte att folk skulle veta, inte nu och inte idag!

Efter det var det dags för bassäng träningen i grupp, vilket jag har bävat lite för eftersom jag känner att min kropp är helt slut efter dessa veckorna. Trots det fanns det ingen tvekan om att jag skulle i allafall, sen fick det bära eller brista. Jag gjorde mitt bästa med min vänster arm och fick improvisera då två armar behövdes, när man får ett funktionshinder blir man rätt påhittig. Det enda som inte funkade alls var en övning då en boll skulle tryckas under vattnet, ner gick bra men upp flög den av sig själv och knockade mig klockrent rakt på hakan. Annars måste jag säga att det var skönt att komma ner i det varma varma vattnet och det finns ingen tvekan om att man blir mjukare efteråt och lite mer rörlig. Väl i omklädningsrummet kände jag hur allt började snurra och slängde mig snabbt ner på en bänk, man gör inte missen att svimma ner i ett betong golv mer än en gång ska jag säga i allafall inte om man vill ha en hjärnskakning. Stackars Bella fick komma till undsättning och hjälpte mig både med det ena och andra!

Slapp som gele i benen gick vi sakta till lunchrummet då det plötsligt slog mig att jag inte hade någon mat med mig. I morse när jag skulle ta den insåg jag snabbt att den hade fått ben och försvunnit in i pappas mun i går kväll, behöver jag säga vilken utskällning han fick i morse. Så det blev att gå och köpa sig något i kiosken!

Eftermiddagen bestod av besök från Alfa-rehab, vilket var väldigt intressant och han var mycket duktig representat. Det är ett väldigt bra betyg från en som inte har något förtroende för olika myndigheter, efter att ha blivit omdirigerad hela tiden. När vi skulle gå hem erbjöd sig underbara Malin mig skjuts, men envis som en get tänkte jag att jag skulle klara att gå hem i med att jag förmodlingen blev liggande hela kvällen. Jag hade inte kommit långt innan jag kände hur benen började släpa efter mer och mer och hur fötterna lyftes mindre och mindre från marken, väskan över axeln kändes som bly och det blev allt svårare att fokusera på vad som fanns framför mig på marken. Tror aldrig jag har kämpat så mycket för att komma hem någon gång, drömde mig flera gånger bort att jag träffade någon som kunde ge mig skjuts. Efter massor med små pauser tog jag mig slutligen upp för sista backen, öppnade dörren, slängde av mig skor och väska och fullkomligt slängde mig i soffan med benen högt. Skojar inte, vet inte hur många fina stjärnor som svävade över mitt huvud, pappa gav mig snabbt ett glas juice och ett par alvedon och sen blev det en och en halv timmes vila för att huvudtaget orka äta något!



Innan du säger något Malin, ja det var otroligt otroligt dumt att tacka nej till skjuts och jag har förhoppningsvis lärt mig något på denna fruktansvärda promenad!

Sista delen av smärthanteringskursen!

I dag börjar smärthanteringskursen igen efter sommar uppehållet! Tänk att sexton gånger kan gå så snabbt, nu återstår bara tre gånger kvar. Vi har hunnit med så mycket tillsammans och delat med sig av tankar och funderingar.

Tänk att ett helt gäng människor slås samman för att de delar ett gemensamt problem, att leva med ständig smärta. Från början var det en försynt grupp, där ingen riktigt vågade öppna sig och dela med sig av vad man kände. Sen började en att öppna sig, vilket ledde till någon domino effekt, fler och fler vågade berätta hur det verkligen var hemma hos dem och vad de kände!

Tillsammans har vi tränat avslappning, fysisk aktivitet, pratat om sömnen, kosten, stress och smärtans fysiologi med mera. I början funderande man mycket på vad detta skulle vara bra för, men till slut insåg man att det faktiskt gav en något och ledde till att det var lättare att blicka framåt och se möjligheterna istället för tvärtom.

Jag hade den stora turen att få möjligheten att gå i samma grupp som två andra tjejer i min ålder, vilket har lett till två nya vänner! De som arbetar i teamet sa att vi hade tur att få gå med varandra och att det inte var vanligt med så unga i gruppen. Måste varit ödet som gjorde att det blev så och att jag hittade dessa fantastiska människorna.

Nu ska vi träffas några gånger till hela gruppen och sedan går var och en på sitt håll och fortsätter med sina liv. Precis som dom fortsätter jag med mitt liv, men kvar på resan kommer även Malin och Bella finnas vilket är den stora skillnaden från innan kursen!

Mirakel finns faktiskt!

Tro det eller ej men ibland händer det faktiskt mirakel! Sedan i december har jag kämpat för att få en inkomst från försäkringsbolag eller försäkringskassa, men det har bara varit att stånga huvudet i väggen! Det har varit otroligt många bakslag och vändor där man har fått hopp om att allt ska lösa sig, men där det inte har gjort det sedan.

I våras tog rehab tag i problemet med försäkringskassan och min advokat tag i problemet med försäkringsbolaget, vilket ändå har lett till att det har hänt lite i ärendet. Aktivitetsersättninng söktes hos försäkringskassan och efter många samtal med min handläggare, började jag misstro att det skulle någonsin bli verkligt att jag skulle få en inkomst igen. Vid lunch idag damp det ner ett brev från försäkringskassan, vilket oftast är förknippade med negativa känslor där man oftast blivit ledsen efteråt. Jag förberedde mig mentalt för en besvikelse, men hör och häpnar det stod med stora bokstäver DU ÄR BEVILJAD HEL AKTIVITETSERSÄTTNING. Vet inte om jag har fattat det ännu att jag kommer att få 5000 kr varje månad och inte behöver oroa mig för att jag inte ska ha pengar till nästa månad!  




Lunchen och eftermiddagen förgylldes ännu mer av att underbara Malin var här och gjorde mig sällskap! Det blev många skratt varvat med både jobbiga och roliga saker. Båda kämpar på sitt sätt och det leder till att man har en gemensam upplavelse hur det är att vara handikappad och att kämpa! Tack för att du finns vännen och du ska veta att du är helt fantastisk!


En ofrivillig flyttning!

I går var vi och hälsade på vår farmor som har flyttat in på ett äldreboende. Det är ett tufft och ledsamt steg att lämna  sitt hem för att man inte klarar att bo hemma längre rent fysiskt. Hon har fått ett jätte fint rum, med hennes favorit möbler hemifrån och massa av välbekanta kort.

När beslutet skulle tas låg hon på sjukhus och hade precis vårdplanerats var hon skulle bo någonstans och vilken hjälp som hon behövde. På eftermiddagen efter att jag hade varit på rehab gick jag upp och hälsade på henne, eftersom jag visste att det hade varit jobbigt på förmiddagen. När jag kom in till salen och närmade mig sängen såg jag hur ledsen hon var. Jag gick fram och satte mig på sängkanten för att trösta henne och kramade om henne. Hon slog upp ögonen och titttade på mig sen sa hon med en klump i halsen jag kommer aldrig att komma hem igen..

Jag kände hennes ledsamhet inom mig, eftersom bara några veckor tidigare hade jag fått lämna mitt hem för att flytta hem igen. Jag tittade henne djupt in i ögonen och sa ibland har man tyvärr inget val än att lyssna till vad ens kropp orkar. Att känna att man inte orkar eller klarar sig själv längre är jätte jobbigt den första tiden innan man anpassar sig till sin nya vardag och något som gör en väldigt ledsen. Tro mg för jag vet hur det känns..

Vi satt tysta en bra stund och funderade båda två på varsit håll vilken ny vardag som väntade var och en. Vet inte om det kändes lättare för henne efter det att veta att hon inte var ensam om att känna så, för hon lyste upp och kramade mina händer hårt precis som en viss börda från hennes hjärta hade lättat! Att packa ihop sina saker och på något sätt rasera något som man själv hade byggt upp är fruktansvärt. Jag trivs bra hemma nu, men det är något fel när de ska behöva få hem en 23 -årig dotter igen som har bott själv i 1,5 år. Eller vad tycker ni?


En låt som ger en hopp!

När något känns tufft i perioder eller att man ska ta ett viktigt beslut kan något eller någon som man stöter på vara en viktig del i den kampen eller för att ta rätt beslut. Det kan även vara en sak eller låt som ger en lite extra styrka för att orka förtsätta att kämpa när man inte ser någon ände i det hela!

Jag har alltid älskat att lyssna på musik och sätter ofta på radion när jag får tillfälle! Ett tag efter att jag hade blivit skadad råkade jag trycka på en låt som fastnade i mitt huvud. Till slut kom jag på mig själv att jag satte på den låten när jag var ledsen eller när jag bara ville att allt som var jobbigt skulle försvinna. Det är innehållet i låten som ger mig styrka och gör att man känner tillförsikt i sig själv och man blir mer hoppfull i sin situation. Klicka på länken och lyssna noga på innehållet!

http://www.youtube.com/watch?v=EyAfqxT7Ulo

Låten handlar om att man hamnar i en ny situation i livet, som man rymmer från eftersom den är för jobbig. Den handlar om att tro på sig själv och att situationen innan du ens anar det vänder. Det handlar bara om att stanna kvar och kämpa!

 
I won´t give up and I won´t break down
Soner than it´s seems life turns around and I will be strong even if it´s all goes wrong.
When I stand here in the dark I still believe that´s someone watching over me!

Vad tyckte ni?

Hur klappar ni händerna?

Efter en otroligt spännande med där IFK Karlshamn hade övertaget vann de slutligen med 2 -1. När någon gör något bra eller reser sig från att ha blivit knockad klappar man oftast i händerna för att heja på laget. Nu undrar ni kanske hur jag klappar händerna med en hand? Oftast klappar jag med min vänster hand mot benet eller mot höger handen om jag har den i knäet.

Mitt upp i en klappnimg och på hejning säger mamma plötsligt hur känner du henne?

Mitt hjärnkontor började arbeta på högtryck för att bearbeta vad som hade sagts och jag försökte komma ihåg vad jag hade gjort den senaste halvtimmen, inget stämde riktigt på svaret på själva frågan. Jag sa då vad menar du?

Hon säger då du vinkade ju till den tjejen som gick förbi.

Jag blev konfunderad och började fundera över om jag hade tappat alla hjärnceller i mitt huvud nu och att det hade nått någon slutlig dumhets gräns. Jag frågade henne igen vad menar du, jag klappade ju bara...

Då säger hon med skrattet nära tillhands jag trodde du vinkade, det hörs ju inget när du klappar.

Båda skrattar och jag gör mitt yttersta för att klappa så det hörs, men det låter inte mer än som att en vindpust nyss har dragit förbi. Kan ni förstå det? Har inget svar¨på varför det inte hörs, den enda anledningen jag kan komma på är att jag inte har så bra kraft i min vänster hand och därför blir inte tillslaget riktigt hårt för att låta. Så till nästa match har vi bestämt att jag får ha maracas i händerna för att få in lite hejar anda på min del av läktaren!


Att släppa loss med målarfärger!

Tänkte rapportera vad som hände idag på rehab, vet inte varför det känns så viktigt att ni får veta allt som händer under resans gång. Kan inte förklara det mer än att jag vet att ni är så otroligt många som bryr sig och är väldigt omtänksamma där ute både i den verkliga och blogg världen. Förhoppningsvis kanske det hjälper någon annan, eller i allafall mig i bearbetningen.

Som sagt så var jag hos min arbetsterapeut Karin idag, har varit hos henne två gänger i veckan i nästan ett halvår nu så det känns som man känner varandra rätt bra nu. Hade bestämt mig när jag klev innanför rehabs dörrar att idag ska jag inte gråta och säga hur ont jag har, för de vet redan. Vi satte hos ner i avslappningsrummet och hon började berätta att de hade pratat om mig på deras teammöte i torsdags, det är något de har varje vecka för att prata sig samman hur de ska arbeta med oss patienter. Hon tog upp det här med akupunkturen som min sjukgymnast hade föreslagit, men sjuksköterskan som gör det hade inte tyckt att det var en bra idé i nuläget när jag hade så ont eftersom det kunde trigga igång andra system i kroppen negativt. Precis när hon sa det tänkte jag fan jag orkar inte ha det så här i flera veckor till och tårarna kröp sakta fram. Först försökte jag i min envishet hålla dom inom mig, men Karin såg vad det barkade och sa Therese det är bra att gråta. Vi pratade om hur jag skulle orka lite tid för att klara en vecka till, tills läkaren kom tillbaks. Hon föreslog att vi kunde ta kontakt med en läkare i Karlskrona om det blev alldeles jäkligt nästa vecka, men jag hoppas att jag orkar stå ut till min läkare kommer tillbaks som känner mig.

Vi struntade i den riktiga träningen idag och gjorde en avslappningsövning där hon bäddade ner mig med kuddar och allt i en säng. Efter att jag hade kopplat av en stund undrade hon om jag ville måla, bara kladda och inte fundera över vad det skulle föreställa utan bara låta penseln gå sin egen väg. I mitt fall använder jag en tvättsvamp för den är lättare att hålla i och greppa. Bilden blev svart och gul, det svarta stod för allt det onda i min kropp och det gula för hoppet och att kämpa emot.



Tack för era synpunkter om akupunktur ska prova det när denna toppen har lagt sig lite! Kramar

Nu är det dags för fredagsmys!

Alla som arbetar ser fram emot fredagen då man får vara ledig två dagar och arbetar man helg blir det motsatt effekt. När jag blev sjukskriven kändes alla dagar likadana och man visste varken om det var onsdag eller måndag. När jag började på rehab blev det mer rutin och struktur på vardagen, helt plötsligt fick man uppfattningen igen att  det fanns något som kallades vecka och som kallades helg precis som när man arbetar eller går i skolan. 

Bara jag hör ordet fredag infinner sig en viss glädje och lugn i min kropp. Man kan göra vad man vill, inga krav och ändå har man sällskap hemma av familjen i två dagar. Mina helger innan jag blev skadad och efteråt skiljer sig rätt rejält. Nu ser jag fram emot att bara få vila och kanske hitta på små utflykter som inte kräver så mycket av mig varken fysiskt eller psyskiskt. Innan olyckan var mitt största problem vilka kläder jag skulle ha på mig på fredagens eller lördagens fest och när man skulle ut, man kunde även ha planerat in ett späckat schema med många träffar med vänner och familj på dagarna eftersom jag pluggade mycket i veckorna. Saknar inte mitt gamla schema där jag inte tog dagen som den kom, men det kunde varit en mix av det gamla och nya nu. Mitt mål är att slutligen orka med mera och att kunna gå på en fest utan att det kräver en hel dag i straff avgift i form av mer smärta och trSe hela bildenötthet. 





På schemat idag står ett besök på rehab hos arbetsterapeuten för handträning, vilket är mer krävande än vad man tror. Sen går jag fram och tillbaka till sjukhuset så det tar en liten stund! I kväll spelar syrran seriematch igen efter sommar uppehållet, så om jag orkar ska jag ner där en stund. Annars får det bara bli soffan, eftersom det har varit en rätt påfrestande vecka!

Vad ska ni hitta på ikväll?  


Tro det eller ej, men jag har ett vanligt liv också!

Hela denna bloggen är på något sätt uppbyggt kring min skada och min kamp för att få en framtid igen! Jag startade bloggen för att skriva av mig det jag kände och för att slippa dra vad som händer på rehab och allt varje gång jag träffar någon!

För några veckor sedan fick jag en inbjudan med posten till en nostalgikväll hos två vänner i Sölvesborg. Vi är ett gäng tjejer som har träffats i flerå år och därmed har det blivit en del bildbevis på vår vänskap. In i det sista visste jag inte om jag orkade åka dit, men bestämde mig slutligen för att min skada inte ska få ta allt ifrån mig och även att jag var ledig dagen efter så jag kunde ta smällen. Här kommer bildbevis på att jag faktiskt har ett "vanligt" liv också, tro det eller ej!





När vi skulle äta kom dock mitt handikapp och skada in i bilden igen och då var situationen tvungen att handikapp anpassas! Som tur väl har man vänner som ställer upp i vått och torrt och servar en med både att lägga upp mat, kuddar, håller upp bildörren där det är trångt att gå av och fixar ett special hemma designat matbord. Vill påpeka att ögonen egentligen är blåa, men blev giftigt röda på bilden!



Tack alla för en super trevlig kväll!

Att slippa lida....

Vill börja med att tacka för era kommentarer, blir så glad när ni skriver och det värmer mitt lilla hjärta! Har säkert skrivit det innan, men det tål att höras en gång till!

Min första tanke var att jag skulle skrivit hur det gick hos sjukgymnasten när jag kom hem, men tyvärr orkade jag inte för det var ett sånt besök som jag blev väldigt ledsen av. Som jag har berättat innan trivs jag jätte bra med henne och det är där det känns som om jag kan öppna mig fullt ut hur situationen verkligen är just nu.

Besöket började med att hon kartlagde om jag hade trampat snett eller trillat nu på sistone, vilket kunde ha lett till en snevridning i ryggen. Så var dock inte fallet för vad jag kommer ihåg har jag inte stupat på sistone, minnet är inte särskilt bra just nu men man borde ju ha något blåmärke då!!

I alla fall sen var det dags att strippa tils det bara var underkläderna kvar, hatar den situationen när man bara ska stå i underkläderna på en undersökning för man känner sig så fruktansvärt liten och utsatt då. Sen började hon mäta benen och ryggen så det var lika långt på båda sidorna, vilket inte visade på någon skillnad. Efter det kom våg momentet när man skulle ställa sig med ett ben på varje våg, för att se om man belastade sidorna lika. Till min stora förvåning visade sig att jag belastar 20 kg mer på mitt vänster ben än vad jag gör på höger benet, vilket jág inte gjorde när jag började rehab. Tydligen är det ett vanligt sekundärt problem på en wiplashskada att man får ont i ländryggen.



Efter det var dags för henne att trycka på hela ryggen och kolla känsel och så, många tror nog att den delen av undersökningen är lätt som en plätt. Där tror ni fel för oss som har ont kan det kännas nästan som man har blivit misshandlad efteråt. Det hon kom fram till är att det är en överbelastning på vänster sidan, vilket orsakar smärta på höger sidan av min ländrygg och det gör att det kryper och får sämre känsel i mitt höger ben. Sebelastningen har nog uppkommit pga av att min höger arm hänger ner längs sidan hela tiden och tynger ner och därför har kroppen kompenserat genom att lägga mer tyngd på vänster sida. Första åtgärden för detta är en ny kinesisk tepning och återbesök på tisdag.

När jag hade tagit på mig kläderna igen, satt mig i den lilla stolen i hörnet vid skrivbordet och lagt upp armen i knät frågade hon hur det var med nacken. Jag kände hur ansiktet blev varmare och hur mungiporna började darra pga av att ett gråt anfall var nära. Nu känns det nästan som ni tror att jag gråter varje dag, eftersom jag har skrivit det hela veckan men så brukar det inte vara, ibland rinner det bara över och blir för mycket tillslut. Hon kartlagde exakt var och hur jag hade ont förändrat från innan och sa att hon skulle försöka se till att jag fick en tid så fort som möjligt när läkaren kom tillbaks om en vecka. Fram tills dess undrade hon om jag ville prova akupunktur som lindring, så idag ska sjuksköterskan ringa upp mig på rehab för att prata om hur vi ska göra fram till vecka 35. Sjukgymnasten förstod nog hur illa det var när jag sa att det hade varit skönt att bara bli nedsövd tills hon kom tillbaka för att slippa lida...

Har någon provat akupunktur?

Ibland är det svårt att visa vad man verkligen känner....

Ibland har jag väldigt svårt att visa hur jag känner eller att det är en dålig dag för folk, utan tar istället på en "mask" när jag möter någon. Masken skilldrar en glad, pigg och lycklig människa som inte har några problem med någonting och som istället för att sätta sig själv i första rum bryr sig om alla andra först.

Detta funkar inte när man är i detta kaos som jag är i nu, man måste må bra själv för att kunna måna om andra. Du måste prioritera och verkligen sålla bland dina  vänner och bekanta och fundera över vilka som verkligen gör dig glad istället för att ställa krav. Detta är lättare sagt än gjort, eftersom man gärna vill hinna med och orka med mer än vad min kropp gör. Jag jobbar på det och mer kan man inte göra just nu.

I måndags var min första dag på rehab igen efter semestern. Jag är dålig att visa vad jag känner och vad som händer i min kropp även där. Har någon konstig bild i huvudet att man inte vill vara en börda eller en jobbig patient. Hör själv hur löjligt det låter, men ändå finns det där och maler.. I måndags försvann den där maske rätt snabbt i samtalet med kuratorn, eftersom jag hade bestämt mig för att verkligen säga hur illa det var. Vet inte hur jag ska orka mer när varje dag har varit outhärdlig smärtmässigt i tre veckor. Brukar inte klaga men nu är det verkligen befogat, man ska inte behöva gråta varje morgon när man stiger upp ur sängen för att det känns som huvudet har trillat av. Ingen ska behöva leva så.....

Efter ha släppt bomben på rehab i måndags så fick de lite att grubbla på, eftersom läkaren har semester i tre veckors tid. Igår var verkligen samtalets dag både försäkringskassan, advokaten och min  sjukgymnast ringde. Sjukgymnasten som jag går hos är verkligen helt underbar och hon har en förmåga att läsa av hur jag mår utan att jag behöver säga något.

Hon sa att hon hade hört hur sommaren hade varit, ändå ställer hon frågan hur är det verkligen?

Från mig får hon bara svaret det är väldigt tufft nu.. Jag kännner hur det börjar stocka sig i halsen, men försöker låta stark i rösten.

Sen sa hon  var har du ont i ryggen och är det nacken som värker mera? Nu kände jag hur nära bristningsgränsen tårarna var och hann knappt få fram ett ord till förrän tårarna fforsade ner och rösten sprack i telefonen.

Se hela bilden


Hon säger då men lilla gumman du kan komma till mig klockan ett i morgon så får du gråta då.. Samtalet avslutades rätt snabbt därefter eftersom jag var hos en underbar vän och min sjukgymnast tyckte att jag skulle bara ha kul där idag och att vi skulle ta det tråkiga i morgon. Så det är det som står på mitt schema idag, önska mig lycka till!

Vill passa på att tacka Malin som har varit så underbart snäll och fixat felet i bloggen! Tusen tusen tack! Blir jätte glad om ni sätter en liten kråka eller trycker på bloglovin knappen uppe till vänster om ni gillar bloggen! Är så kul att få respons på mina tankar och funderingar! 

Tekniska problem med bloggen..

Har lite problem med bloggen om ni undrar varför headern och bakgrunden inte visas!! Är på gång att lösas!

Detta var det tredje problemet...

Har varit helt tom i huvudet sen mitt möte igår på rehab! Har väl laddat upp omedvetet under dessa sista jobbiga veckorna för att sätta ord på hur det verkligen har känts och mötet med kuratorn slutade med en massa tårar. Kändes som man släppte en stor bomb över allt tråkigt som hade hänt med min kropp i sommar. Kändes som att alla hade förväntat sig ett roligt svar på frågan om hur sommaren hade varit. Borde har lärt mig vid det här laget att släppa masken som jag gärna tar på mig att allt är bra! De här underbara människorna hjälper mig ändå visar man inte alltid hur illa det verkligen är...

Som jag skrev igår har sommaren varit både positiv och negativ, men de senaste veckorna har det varit så oerhört tufft så det negativa väger över på något sätt även om man önskar att det var tvärtom. Igår skrev jag om mitt smärtstillande som har slutat att fungera bra och hur dagarna har blivit ännu mera en kamp. Följden av ökad smärta har lett till att mitt minne är sämre och smärrtan i sin tur påverkan sömnen åt det negativa hållet. Som ni kanske minns skrev jag även att det var en tredje sak som hade hänt i sommar, men att jag ville berätta det på rehab först.

Här kommer det, är inte så stort som många kanske trodde. Sedan i början av juni har jag fått ont på höger sida på ländryggen, egentligen kan jag inte kalla det för att göra ont när jag tänker på vilken smärta min nacke och skulderblad ger mig just nu. Hur som helst har det lett till att det kryper i mitt höger ben och att en konstig känsla har infunnit sig i det benet gentemot det andra. Kan inte riktigt sätta ord på hur det känns utan att det bara känns konstigt. I flera veckor har jag hållt det för mig själv i hopp om att det bara var något tillfälligt. Fler och fler dagar har gått och samma känsla har funnits där varje morgon.

Det tar ca två timmar innan jag somnar om kvällarna för att jag inte hittar något läge för att myrorna i benet ska sluta bygga bo. Värdefull sömn som jag behöver för att orka med och fungera i min vardag! Börjar något krångla känns det som en negativ spiral drar igång och att det ena leder till det andra!

Kunde det inte räcka med det jag redan hade eller vem är det som bestämmer har mycket en människa ska behöva klara av?


Nu ska jag börja på mitt heltidsjobb igen!

Många av er har redan börjat arbeta igen efter semestern och några har några dagar kvar innan skolan eller jobbet drar igång inför hösten! Jag har ett lite annorlunda jobb att gå till motsatt från många andra.. Min dagliga arbetsplats är all träning hemma och på rehabilitering för att kämpa att komma tillbaka till det som vanligtvis kallas för att arbeta. Har tagit hela våren och sommaren innan jag insåg att all träning, samtal och läkarbesök faktiskt är mitt arbete just nu och inte något man bara gör utöver sin vanliga vardag. Lika mycket energi som ni gör av med på en helarbetsdag gör jag av med på några ynka timmar, kanske svårt att förstå att bara plocka i små kuber i en låda kan göra mig helt slutkörd. 

Idag är det dags att börja arbeta för sin framtid igen! På dagens schema står ett möte med arbetsterapeuten och kuratorn. Första frågan från dem båda kommer att bli har du haft en bra sommar? På den frågan finns det två sanna svar, ett svar är att jag har haft en underbar sommar där jag har njutit av varenda sekund vilket jag inte har gjort tidigare somrar utan tagit allt förgivet istället. Vi har varit i väg på en jätte mysig semester tripp, tittat på revy och teater, solat badat, haft kalas med mera, sammanfattningsvis har allt varit helt underbart!

Det finns dock en baksida av allt roligt som har hänt, det finns även tråkiga saker som har tillkommit eller blivit värre. Det som har varit värst är att mitt smärtstillande plåster fungerat betydligt sämre de senaste tre veckorna, vilket har gjort många dagar till ett rent helvete. Vissa dagar när man har vaknat vet man knappt hur man ska röra sig för minsta rörelser känns som knivhugg och man känner hur man blir helt varm om kinderna av alla tårar som forsar ner för kinderna. Att hela tiden ha väldigt ont har påverkat mitt minne så jag har fått sämre minne, vilket har lett till att jag har tagit dubbeldos av medicinerna och glömmer saker mycket lättare än innan. Den tredje grejen får ni veta efter att jag har berättat det på rehab, det är inte rätt att inte de får veta det innan ni.

På något sätt ska det bli skönt att komma tillbaka till rehab och få prata av sig och verkligen få den hjälpen som jag behöver just nu. Orkar inte ha det så här fler veckor, nu har det nått en smärtgräns för hur mycket jag klarar av. Vill inte mer, vill inte mer... Snälla låt det bara sluta att göra såhär ont........

När ska ni börja jobba igen?


Snälla sluta...


Sluta göra så förbannat ont, det räcker nu
....

Mitt första offentliga uppträdande!

Vilken show igår kväll, skrattade mig i genom hela föreställningen. Det var verkligen en helt fantastisk kväll, som jag hoppas att många har fått uppleva under sommaren. I med att det var sista föreställningen utspelade det sig rätt många hyss skådespelarna i mellan under föreställningen, vilket slutade med skratt både hos publliken och skådespelarna! Ett litet tips är att Ugglas revy ska spelas i Malmö under hösten så ännu är det inte försent för er som vill se den.

Trots att det var en oförglömlig kväll var det en jobbig kväll rent fysiskt för min kropp. Att sitta på en pinnastol utan något stöd för nacken och utan att kunna resa sig upp på en timme är en ren mardröm. Man känner sakta men säkert hur huvudet blir svårare och svårare att hålla upp och hur smärtan i nacken blir mer och mer brännande.

När andra akten började frågade mamma mig ska du inte ta på dig din halskrage. Hade lagt ner den i nödläge i fall det blev för jobbigt! En känsla av besvikelse kom att jag inte orkade härda ut en hel kväll kom och innerst inne kände jag hur jag tyckte det var pinsamt att ha den på inför 1000 personer. Så det slutade med att jag sa nej jag behöver den inte!

Det tog inte många minuter in i andra akten innan det var outhärdligt och att koncentrationen försvann mer och mer mot scenen. Jag började tänka hur dum jag är att jag låter min personliga stolthet förstöra en fantastisk kväll. Så jag viskade till mamma kan jag få min halskrage och sjal från väskan. Jag sänkte huvudet och tog på min halskrage, sen snabbt som ögot virade jag min sjal runt halskragen. Visst såg man att jag fortfarande hade den på mig men på något sätt kändes det bättre för mig.

Så nu mina vänner har jag gjort mitt första offentliga uppträdande med halskrage, vilket jag faktiskt är lite stolt över!


Magnus Ugglas revy!

Idag har det varit en riktig semester dag, precis som det ska vara på sommaren. Elin och Maja ringde i morse och undrade om jag och syrran ville hänga med och bada och sola på en badplats här i närheten! Så dagen har bestått av mycket sol och bad och massa mys! Har en snygg solbränna efter min kinesiska tejpning, men vad gör man inte för att må bra! Tänk vad timmarna går trots att man inte gör ett dugg, utan bara ligger och slappar!

Ikväll ska jag, mamma och Ida gå på Magnus Ugglas revy som spelas här i Karlshamn i sommar. Ska bli så kul!

Vad ska ni hitta på ikväll?

Idag är det min systers dag!

Idag fyller min underbara syster Ida 21 år!



Tänkte att jag skulle berätta lite om min syster! Hon jobbar som personlig assistent både på jobbet och obetalt även hemma för att hjälpa mig efter olyckan. Hon tycker om att spela fotboll, titta på film och dricka kaffe. Hennes favorit glass är Ben Jerrys med kakbitar i! Kan berätta så mycket om denna otroligt fina människa, men detta är ett litet smakprov!

Ända sedan dagen som jag blev skadad har hon ställt upp för mig i vått och torrt och aldrig vikt av från min sida. Det är hon som får avbryta sina kaffepauser för att hjälpa mig på morgonen och köra mig kors och tvärs för rehabilitering och behandlingar.

Idag är dagen då jag ska finnas där för henne och hjälpa henne hela dagen, istället för tvärtom! Idag är det hon som ska stå i centrum så alla ser hur underbart vacker hon är både på in och utsida! Detta är dagen då hon bara ska få glänsa och inte känna några måsten! Idag är dagen då hon ska firas med pompa och ståt och få alla presenter som hon verkligen förtjänar!

Nu återstår bara att säga HIPP HIPP HURRA HURRA HURRA!

Att rensa huvudet!

Alla har vi olika knep för att rensa huvudet när tankarna far runt och orsakar ett kaos, så man varken vet in eller ut.

För mig har knepet alltid varit att göra något fysiskt aktivt för att sortera tankarna när det har varit jobbigt eller om man ska ta ett avgörande och viktigt beslut. När man pressar kroppen fysiskt blir man så koncentrerad på det du håller på med, så att det inte finns utrymme för något annat. Du känner bara hur andningen ökar, hur pulsen stiger och svetten sakta börjar pärla sig på pannan.

Från det att jag var 10 började jag hålla på med gympa och aerobics, vilket var mitt andhål och något som jag längtade efter varje vecka. I skolan började jag och en vän göra egna pass som vi hade för olika klasser på gymnasiet och jag tror att detta vägde upp hela mitt betyg på skolidrotten, eftersom jag aldrig har varit så mycket för bollsporter. Aerobicsen och gympan höll jag på med i tio år tills jag fick min svåra lunginflammation och därav min astma. Då var jag tvungen att börja med något som inte var så fysisk krävande som gympan, eftersom jag inte ville gå på de enkla passen då de inte var någon utmaning koregrafiskt. Jag provade då att dansa street och afrikansk dans, vilket blev något som jag verkligen tyckte om. Det fortsatte jag med i nästan tre år tills jag blev skadad, då fungerade inte det heller längre. Mitt mål är att kunna börja dansa igen och klara det rent fysiskt!


Jag måste motionera på något sätt för att må bra, att känna att man är ett med sin egen kropp. Det som har varit min motion sedan olyckan är att promenera och göra mina övningar från min sjukgymnast. När man har haft en jobbig dag med mycket tankar om hur det ska bli eller om man bara är förbannad på försäkringsbolag eller sin situation är det så skönt att snöra på sig gympaskorna och bara gå. För varje steg du tar försvinner eller sorteras en tanke in i ett fack, så att man får lite klarhet i vad man själv tänker.

Hur gör ni när ni ska rensa huvudet när ni har haft en jobbig dag?

En ny dag och en ny start!

Nu är det en ny dag, en ny start för att vara här och nu. När jag har varit nere en dag, tillåter jag mig inte att den andra ska bli likadan utan då ska jag försöka leva som "vanligt" tills nästa gång jag blir ledsen. Är väl ett överlevnadsknep för att inte gå ner mig, det är väldigt lätt att göra det när allt i ens vardag är en kamp.

Det känns som om jag aldrig kan sluta kämpa och det tar bara en massa energi att aldrig bara få vara. Jag kämpar för att bli bättre rent fysiskt, för att få tillbaka min arm, för att få en inkomst och slutligen för att få en fungerande vardag.
Ibland blir man så trött på att alltid kämpa...

Det som är skönt i allafall är att jag fått ro här hemma nu och har mitt eget rum, man ser verkligen att jag bor här just nu. Bara det ger lugn och trygghet i hela situationen. 

Precis när jag hade vaknat ringde min morbrors fru och undrade hur det hade gått i går på undersökningen, har nog världens bästa släkt eller för mig är de fyra personera (fem med hunden Ice) några i min familj. Tänk vilka fantastiska människor man har runt omkring sig och dom är några av dem. Det är sådana människor som gör det värt att kämpa och blicka fram mot en ny morgon dag!

En stor nåldyna!

Brukar inte vara nervös över att göra en undersökning, men idag fanns det tusen fjärilar i magen när vi körde bort mot Karlskrona. Denna gången ville jag att det skulle visa något, så jag vet vad jag kämpar mot och vad mina förutsättningar är för att få en någerlunda fungerande arm i framtiden. Ovissheten är många gånger värre än att veta...

Vi gick genom den långa korridoren upp till klin fys och jag satte mig ner på samma plats som förra gången för att få en uns av lite trygghet. Samma glada labriatorie sköterska hämtade mig och tog mig till samma rum som förra gången. Läkaren tittade inte ens upp när jag kom in utan stirrade djupt ner i sina papper. Jag gick till mitt lilla bås för att klä av mig tröjan, vet ju rutinerna vid detta laget. Jag gick fram till britsen och skulle precis lägga mig ner när jag såg några stora fötter närma sig mig. Tittade upp och såg att läkaren stod framför mig och sträckte ut handen, jag tog min andra arm till hjälp att lyfta upp min högra arm för att hälsa. Genast uppfattar han hur stora problem som jag verkligen har och säger oj, kan du inte använda armen alls. Tänkte att står inte det i mina journaler att det är så här illa!

Jag fick redogöra hur olyckan hade gått till och han spekulerade i hur mitt huvud hade slungats i krocken. Han undrade vad jag gjorde nu och vilka behandlingar jag hade fått, berättade om rehab och Lyrican. Sen var det dags att börja med själva undersökningen på höger armen, han förklarade att han skulle sticka in nålar i olika muskler för att mäta aktiviteten. Han trodde nog att min arm var en stor nåldyna för han stack tio gånger från axeln och ner till fingrarna. Det var endast nålen vid axeln som gjorde ont, dom andra kändes inte..

Förstod redan när jag gjorde undersökningen att något var fel för han stack så självklart nålen rakt in, men när han inte fick något resultat började han snurra och ändra nålens läge. Han gjorde det på alla stick förutom det i axeln och det var endast där han fick lite aktivitet. Som ni kanske fattar nu är min arm i princip död på muskelaktivitet , vilket inte riktigt har gått in i mitt huvud ännu. Det positiva eller negativa är att det inte var något fel på nervbanorna från kotorna ut i armen.

Så det enda de vet nu är att det är någon skada mellan det att impulserna skickas ut från nervsystemet till musklerna i min arm. Därför kommer jag få göra ytterligare en undersökning i Karlskrona framöver.

TUSEN TACK FÖR ALLA LYCKO ÖNSKNINGAR, BEHÖVDE DOM! TUSEN TACK FÖR ATT NI FINNS!

Varför kan man inte bara vara lite trevlig...

Ibland kan jag bli så förbannad när personer som arbetar inom ett serviceyrke inte kan vissa lite respekt när saker och ting tar lite längre tid på grund av mitt handikapp. Som alla vet vid det här laget använder jag enbart min vänster hand/arm när jag gör saker, eftersom min höger arm för tillfället är ur funktion.

Varje gång jag är ute och ska handla något är det ett moment som jag riktigt bävar inför. Det är att betala, vilket är något du oftast gör några gånger per dag i olika sammanhang. Redan när jag står i kön kan jag känna hur paniken börjar komma krypande att det ska gå så snabbt som möjligt att betala. Har inhandlat en liten portmonnä vilket gör hela proceduren några sekunder snabbare. Första delmomentet är att snabbt ta fram pengar eller kontokort genom att klämma portmonnän mellan höger benet och disken för att inte folk ska börja pusta bakom en i kön. Del två är när kassörskan säger har du legitimation också? Samma procedur som innan utspelar sig och hon blir nöjd. Del tre är att knappa in sin kod eller skriva på det där förbannade kvittot som aldrig ligger stilla och som kassörskan inte uppfattar att jag behöver hjälp med att hålla fast. Del fyra är när du ska stoppa ner alla kontokort och kvitto i plånboken igen.

Idag när jag var på apoteket för att  hämta ut medicin och köpa schampo och balsam var det samma procedur som jag nämde ovanför. Skillnaden mellan att det bara var en stressig händelse till att bli en oerhört frustrerande händelse var  en stressad kassörska. Kön bakom mig var lång och jag hade precis lyckats att lägga ner plånboken i väskan och skulle övergå till det sista momentet att packa ner mina varor. Hur mycket jag än snabbade mig hann jag inte komma ur vägen på bandet där grejerna låg innan nästa började betala, även om det var varannan kund system. Precis när hon skulle börja med nästa kund på min sida råkade hon titta mot mitt håll och såg att alla mina varor låg kvar på bandet. Hon avgav ett stort stön och sa sedan med en irriterad stämma ojdå, jag får nog hjälpa dig att packa ner dina varor. Hon slängde flaskorna och medicin påsen i en kasse och gav mig en irriterad blick. Arg och frustrerad att jag inte ens fick försöka själv eller att hon inte ens frågade om jag ville ha hjälp gick jag därifrån...

Tycker inte ni som jag att det ingår att vara trevlig och kundvänlig när man arbetar inom service yrkena?

Då var det dags igen....

I morgon är det dags för det andra undersökningen i Karlskrona där de ska kolla funktionen i armen. För tre veckor sedan var jag där och gjorde ett ENG, vilket betyder att de kollade nervbanorna medhjälp av att sätta små elektroder längs armen och sedan ge små strömstötar. Sen läser man av resultatet hur snabbt strömmen har blivit lett via nervbanorna för att få fram hur de verkligen fungerar.

När jag hade gjort klart den undersökningen ville hon som gjorde testet att jag skulle träffa en specialist läkare från Lund och göra en kompletterande undersökning som heter EMG den 4 augusti. Dagarna har gått och nu står man här nervös igen inför morgondagen. EMG innebär att de kollar muskulkraften via små nålar som de sticker in i musklerna och denna gången ska de gå ända upp till nacken. Förra gången gick de bara upp till armbågen, vilket jag tror är en för kort sträcka i med att jag inte kan dra upp höger axel heller. Själva "förlamningen" börjar redan vid axeln på höger sida och ner mot fingrarna.



Som tur är har jag en stödjande syster med mig som ska gå upp tidigt i morgon för att köra mig och vara med i Karlskrona. Precis som förra gången så rivs alla känslor upp inför undersökningen och man funderar mycket över vad det visar eller inte visar resultatet. Detta är ju avgörande hur min framtid ska bli och vad jag ska kunna arbeta med. Tankar som också kommer är vad det helt i onödan som jag la tid, energi och pengar på en utbildning som jag kanske aldrig kommer att få arbeta med. Tänker även mycket på det här med familj och barn, hur ska jag kunna lyfta mitt eget barn med min nacke eller kunna sköta det med en arm. Vet att allt går och lösa, men ni måste ändå kunna se att det är saker som man tänker på. Allt hade ju i allafall varit lite lättare om man har två någerlunda fungerande armar. Brukar inte tillåta mig själv att tänka så här utan ta en dag i taget och leva i nuet, men när man ska göra en avgörande undersökning kommer det för nära och då börjar det snurra!

Önska mig lycka till i morgon!

Att känna sig behövd!

När man har en wiplashskada är det inte bara smärtan, stelheten, funktionshindret som enbart är jobbigt utan på köpet får du även en otrolig trötthet. Det är inte en trötthet som går att sova bort utan det är en trötthet som hela tiden finns i kroppen och väntar på att explodera. Vissa dagar är den lika jobbig som att ha ont, eftersom det blir en stor besvikelse när man inte orkar hitta på saker ibland.  

När man blir tillfrågad att hänga med på något ibland så säger man jag orkar inte för jag är så trött. Många försöker nog förstå och förstår att jag inte orkar, medan vissa kan säga varför sov du inte lite innan. Det fungerar tyvärr inte så, jag önskar att jag kunde sova i några dygn och sedan aldrig mer känna mig helt tom på energi. Den ända lösningen på detta är att dosera, vilket betyder att man inte planerar in allt på en dag och blir helt slut. Om du planerar in en sak per dag är det bara en bonus om du orkar mer, besvikelsen blir inte så stor om du inte orkar med det hela.

Ibland kan jag sakna att någon frågar om jag kan hjälpa till när något ska fixas eller ska planeras. Jag vet att min kropp inte orkar som innan och att jag inte har den energin längre. Ändå skär det i hjärtat att man inte kan bära eller fixa mer än man kan, hjärnan vill och försöker lyfta armarna och benen men de följer inte efter. Känslor att man inte längre känner sig behövd kommer genast krypande. Genom att få hjälpa till med något litet känner man sig delaktig och kan sedan vila med gott samvete.

Varje människa vill känna sig behövd och söker efter det på jobbet, fritiden eller hos familjen. När något händer rubbas rollerna och det man gjorde innan kanske man inte kan göra längre. I våras fick vi måla en bild med ett träd på rehab, låter inte som någon stor grej men för mig var det de. Jag hade inte målat sedan olyckan eftersom jag är svag även i min vänster hand. Att jag kunde åstadkomma en bild som blev färdig betydde otroligt mycket för mitt självförtroende, jag kunde åstadkomma något trots skadan. Likadant när jag klarade av att göra en paj helt själv, kände jag ett lyckorus i kroppen att jag hade gjort den helt sjäv. Tror att man måste få våga prova, för att se vad man klarar av eller misslyckas med!


Kinesisk tejpning

När jag började på rehab undrade min sjukgymnast om jag ville prova en ny behandlingsmetod som inte har funnits så många år. Metoden heter kinesiskt tejpning, vilket innebär att man använder en särskild tejp som man tejpar på det skadade området. Tejpen ska göra så att muskeln hittar rätta läget igen där den ska vara, eftersom när man blir skadad kanske man spänner sig för det gör ont och då hamnar muskeln i fel läge. Tejpen hjälper även till att öka blodgenomströmning på det skadade området för att skadan ska läka snabbare genom att tejpen lyfter upp huden från muskeln.

Innan sommaren lärde min sjukgymnast upp mamma och syrran till att tejpa mig och de gör ett fantastiskt jobb! Det är inte lätt att få det exakt rätt spänt eller på rätt ställe. De tar lite tid att lära sig till det blir helt perfekt!

Tejpen har blivit ett måste i mitt liv, eftersom den stabiliserar hela min nacke. Istället för att nacken och axlarna lever sitt eget liv tejpar man upp dem. Den som är nedanför på bild kallas för wiplashtejpningen och den används mycket mot wiplashskador för att man ska få bra hållningen igen, drar tillbaka skulderbladen för att belastningen på nackkotorna och bröstkotorna inte ska bli så stor. Förutom den tejpningen har jag tejp som går från sidan av halsen och ner över axeln på båda sidorna, vilket ska göra att de musklerna inte spänns och åker upp. Kolla bild nummer två! Fördelen med tejpen är att du kan kombinera olika typer av tejpningar tills du hittar en som känns bra!





När jag började med detta så var det vinter ute och man hade massa kläder på sig, men sen blev det ju varmare och varmare vilket ledde till att fler kläder åkte av. Desto mer kläder som åkte desto mer människor började titta eller komma och fråga  varför jag hade tejp på mig. Oftast bryr jag mig inte utan den positiva effekten är så stor att den väger över, men ibland känner jag bara att jag vill vara en i mängden igen. Någon som inte alltid sticker ut, utan som bara får vara den hon verkligen är...

RSS 2.0