Året 2009!

Imorgon är det sista dagen på år 2009 och vid tolv slaget går vi in i 2010. Det betyder även att det är dags att summera året som gått! Det första som dyker upp när man tänker tillbaks är hur mycket som har hänt på ett år och att det hela tiden har varit en ständig kamp, med inslag av roliga händelser. Det känns som evigheter sen jag stod där i kyrkan stolt som en tupp att jag hade lyckats klara av min utbildning, det var verkligen en dag av glädje! 

Andra ord som dyker upp direkt är övermäktigt och acceptans. 2009 är nämligen det år där jag har klarat av mer än vad jag trodde att jag skulle klara av och då jag även många gånger har haft stunder som jag bara har velat skita i allting och ge upp. Det hade varit så enkelt och bara ligga kvar i sängen istället för att hela tiden stånga sig blodig för att bara överleva sin egen vardag. Detta året har även varit ett år där jag har lärt mig att börja acceptera min skada. Jag säger inte att jag har gjort det helt och hållet för det har jag inte, men jag har iallafall börjat. Processen började i våras då jag var förbannad över att jag hade drabbats och jag riktade främst min ilska åt den som hade kört på mig, ibland gick det även ut över dom jag älskar. Jag ville inte vara i denna situationen utan bara vara som en vanlig 23 åring. Inte behöva bekymra mig över hur jag skulle prioritera i vardagen för att orken inte räckte till eller behöva använda hjälpmedel, utan istället kunna leva livet med att orka allt och känna sig odödlig. Istället var jag fast i en 70-årings kropp med en vilja som en 23 -åring, det går inte ihop och gör fortfarande inte.

Under sommaren fick jag min värsta down period då smärtan var outhärdlig och längtan av att fly var stor. I augusti kom jag åter till rehab då vi tog itu med det som hade förvärrats under sommaren. Tyvärr så stannade det inte där utan hösten har varit fylld med nya problem, kamper och undersökningar. Det positiva som hände under hösten var att jag började lära mig att "gilla läget", vilket gjorde det hela lite lättare rent psykiskt. Jag accepterade några nya hjälpmedel osv.

Jag vet att 2010 inte kommer vara någon dans på roser den heller, men om det är lite lite lite lättare så är jag nöjd. Jag kommer att få nya jobbiga situationer att kämpa mot och det kommer att vara jätte tufft, men jag ska fortsätta kämpa och aldrig någonsin ge upp. Det är där alla ni kommer in runt omkring mig, för det kommer finnas tillfällen som jag kommer att vilja ge upp för det känns övermäktigt allting. Då är det er uppgift att bara finnas där, ni behöver inte alltid säga något utan bara ge mig en kram, lyssna, eller gråta med mig. Jag vill tacka min familj, släkt, vänner, underbara rehab (Monica, Bodil, Karin, Ia, Anki, Ute, Maria) och er läsare för att ni finns där! Jag klarar inte detta utan alla er!

Sist men inte minst önskar jag alla ett GOTT NYTT ÅR! 




Julafton!

Nu är jag några dagar in i min härliga julledighet och jag njuter av varenda sekund. För en liten stund existerar inte längre alla problem, tankar och funderingar. Visst försöker de hela tiden göra sig påminda, men jag har lovat mig själv att bara få vara normal i två veckor och tränga undan allt. Det är ingen bra taktik i längden och något jag måste jobba med nästa år, men just för stunden det enda som fungerar!

På julaftons morgon började vi med att fira pappa och äta en mysig frukost i soffan allesammans framför nyhetsmorgon. Efter det var det dags att börja göra sig i ordning innan tomte gröten till lunch. Min fina paljettkläning kom fram från gardroben och jag kände mig verkligen fin inför kvällen! Efter gröten var det dags att åka till mormor och morfar i Sölvesborg och fira jul! Vid glöggen var vi åter alla samlade igen för detta årets julfirande, då även min morbros familj var på plats!

Efter det blev det vilstund för några av oss i soffan framför Kalle och de andra höll på att förbereda julbordet. Efter lite diskuterande över var alla brukade sitta kring bordet, slog vi oss ner med våra tallrikar. Det var lika fantastiskt gott som vanligt, iallafall det jag brukar äta vilket är revben (helt klart favoriter), köttbullar, prinskorv, Jansons frestelse osv.

Sen var det dags för tomten att komma med alla klapparna! Jag kan inte med ord tacka alla för de fina julklapparna, man blev helt varm inombords! Den största klappen av dom alla var dock att vi alla var tillsammans och att allting kändes som vanligt! För en kort kort kort stund kändes det som att det senaste året inte hade funnits och att man var tillbaka innan olyckan!




En bild på vår fina tomte!


Vill även tacka för de fina julhälsningarna och kommentarerna,
blir så glad när ni skriver några ord!


God jul!

Jag vill önska alla er läsare, familj och vänner en riktigt
GOD JUL!

Hoppas ni får en alldeles underbar jul med mycket avkoppling
 och tid till att träffa familj - släkt - vänner.





Paus!

Nu tar jag en paus...


Vilken resa....

Fy tusan vad jag har ont i min nacke ikväll, efter luft färden i taxin idag.

Chaffören missade ett farthinder i ca 40- 50 km i timmen, därav blev det en rejäl färd för min lilla nacke...  


Snart jullov...

Nu återstår två dagar till på rehab och med tider att passa innan det är dags för lite jullov i två veckor! Man är så otroligt tacksam för alla som kämpar med en och jag hade inte klarat det utan er. Trots det känns livet ibland så oerhört tufft att man känner att man bara vill krypa under täcket och ligga kvar där till man inte behöver kämpa mer. Man tror inte man är så stark som man är förrän man drabbas av något som pressar en till det yttersta! Ändå lyckas man att ställa sig upp igen efter en dag av sorg, då du sörjer det du har förlorat! Många frågar hur orkar du med allt, då tänker jag bara vad har jag för val. 

Jag har inte valt det livet jag lever nu, men det är inget jag kan ändra på utan det är bara att fortsätta kämpa för att bygga upp ett nytt. Man måste resa sig igen efter att ha haft en tuff dag för annars hade jag inte orkat kämpa vidare och det är detsamma som att ge upp. Ger du upp struntar du inte bara i allt jobbigt som händer utan även alla glädjeämnen i livet, som gör det hela värt att kämpa för. Jag säger inte att det finns något rätt eller fel sätt att hantera tuffa situationer i livet, men det är min taktik för att överleva!  

Hösten har varit otroligt tuff och har fyllts på med nya problem ovanpå de man redan har. Jag säger inte att det inte har varit mycket glädje och roliga saker också, men det överskuggs lite av det jobbiga när det blir för mycket. Så efter tisdag så kommer jag att begrava mina problem i två veckor och bara försöka att vara så normal som möjligt för att sen i januari gräva upp dom igen och därmed kämpa vidare för att lösa dem och bli bättre.





Tack alla ni som gör det värt att kämpa vidare!


Min första julklapp!!!

Idag har jag fått min första julklapp, som ska öppnas på julaftons morgon!
Det är en av höjdpunkterna till julen att hitta på den perfekta julklappen till nära och kära,
men även spänningen att själv öppna sina julklappar och överraskas av innehållet!




Tack min fina Malin för julklappen!


18 MM!

Tro det eller ej, det finns något som går på rätt håll! Idag var det dags för en ny kontroll hos sjukhustandläkaren för att kolla hur mycket jag kunde gapa. Istället för 15 mm kunde jag nu gapa hela 18 mm, det låter inte mycket för er kanske men för mig betyder det mycket.



Så nu blir det att äta Voltaren i tre veckor till och sen får vi se vad det blir av det! Det blev lite restriktioner i julhelgen med att äta mindra portioner men oftare och inget hårt, men det gör inget. Jag är bara så glad att det inte var värre så jag inte kunde äta några skumtomtar alls i jul!

Så nu blir det skumtomtar för hela slanten i några veckor!


.......

Vissa dagar känns livet så orättvist...

Viljan vill mer än vad min kropp klarar i många lägen!!


Ja, se det snöar!

JA SE DE SNÖAR,
JA SE DE SNÖAR,
DE VAR VÄL ROLIGT HURRA,
 NU ÄR DET VINTER,NU ÄR DET VINTER.....


Idag har jag varit ledig från tider och annat, vilket har varit helt underbart! Jag kunde sova länge i morse och bara få vakna utan någon klocka. Efter att ha ätit frukost var det sen dags för en promenad längs havet med en god vän, vilket var jätte mysigt! Det är roligt att få sällskap ibland när man promenerar för att slippa alla tankar som kommer över en ibland när man går själv.

Äntligen har den kalla luften komit ner här med, vilket gör att man äntligen får lite julkänslor. Inte nog med det, när jag satt och åt lunch idag och tittade ut genom fönstret så såg jag att det snöade. Genast försvann alla bekymmer och funderingar och ett lugn och leende kom över mig. Satt länge och bara stirrade ut, det var verkligen sann meditation.

Eftermiddagen spenderades sedan med min kära syster på stan för att inhandla de sista julklapparna, eftersom vi hade samma lediga dag. Ibland är det skönt att ha en sån här dag då man kan umgås tillsammans och göra något som inte ingår i de vanliga rutinerna!


Veckoschema!

Nu går vi mot fjärde advent och det är den sista hela veckan innan julafton!

Måndag  Bassängträning

Tisdag  Ledig

Onsdag  Tid hos arbetsterapeuten Karin

Torsdag  Återbesök hos sjukhustandläkaren och bassängträning

Fredag  Ledig


Julstämning!

Lucia firandet tjuvstartade redan i fredags, då vi var och tittade på ett helt underbart lucia tåg. Det var så att ögonen blev lite glansiga nånstans där i mitten av alla sångerna, alla var så fina. I morse var det dags för den riktiga lucia dagen och därav lite julstämning lite här och var. 

Jag har alltid älskat julen och varit den som har pysslat med det mesta och ordnat och fixat. Efter skadan har jag insett att det är med vissa blandade känslor som det blir första advent. Jag älskar fortfarande julen och allt som hör till, men på något sätt blir man även påmind om att man har fått vissa begränsnigar. Tex att slå in ett paket med en hand är verkligen inte det lättaste och att baka ska vi inte tala om. Visst är jag med när de andra gör allt sånt och är delaktig på mitt sätt, vilket ger mig stor glädje. Ändå finns det en viss uns av sorg inombords att inte klara av det man vill göra och vid en sådan här högtid blir man mer påmind än till vardags. 

Idag har vi iallafall varit på julmarknad på Eriksberg, vilket var jätte mysigt. Tro det eller ej så kom det faktiskt några snöflingor när vi vandrade omkring där. Vissa av gårdslängorna krävde mycket koncentration att gå på eftersom det var kullersten, men det är ju bara att det får ta lite längre tid för mig än alla andra.

Efter det bar det iväg till Törneryda där vi köper gran varje år, det är så fint där ute med alla facklor som är tända. Direkt när jag klev av bilen tog jag på mig mina "leta gran ögonen" och det dröjde inte länge förrän jag hittade den perfekta granen. Efter några år som granletare vet man ju direkt vad vi letar efter, en gran som är knubbig och liten. Så efter tt ha kollat alla andra granarna så det inte fanns någon bättre var det dags för pappa att näta in den och lägga den i bilen.


Hur ska er önskegran se ut?

 


SEP-undersökning

Nu är den sista jobbiga undersökningen denna veckan gjord och man kan andas ut och bara återhämta sig. Imorse var det dags att åka till Karlskrona för att göra SEP - undersökning. Det innebär att man mäter signalerna uppe i hjärnan när handleden stimuleras av stötar. 

Dom började att märka ut med tuschpenna på olika platser i hårbotten samtidigt som de rabblade massa mått som dom läste av måttbandet. Efter det sandpapprade dom på de utmärkta platserna för att elektroderna skulle fästa bättre. Sen var det dags för att sätta fast elektroderna och koppla in mig till apparaten både på handleden och huvudet.

Efter några test stötar var det sedan dags att sätta gång att slappna av och blunda i det mörka rummet, medan de 500 stötarna i rad i testet på varje handled påbörjades. Sen var det dags att koppla om trådarna och börja med serien med 500 stötar på andra handleden. Efter mycket tisslande och tasslande frågade dom som gjorde testet mig plötsligt om det var okej att vi gjorde om testet. Det fanns ju ingen annan utväg än att ta 1000 stötar till sammanlagt. Trots detta var hon ändå inte nöjd och ville göra om det en gång till på min dåliga hand med 500 stötar till.

Så sammanlagt har jag alltså utstått 2500 stötar idag, men det är okej om det bara kan hjälpa mig och leda till att jag blir bättre. Nu gäller det bara att vänta på svaret!




Del 2 i den neuropsykologiska utredningen!

Idag var det alltså dags för att slutföra alla testerna för minnet, koncentration med mera i den andra delen av den neuropsykologiska utredningen. I tre timmar höll vi på med allt från samtal, komma ihåg ord, rita streck, lägga rätt kort, läsa högt ur en bok och så vidare. Tillsammans bestämde vi ändå att slutföra allt idag trots trötthet.

Vissa tester var lättare än andra, men ibland var det tvärtom. Att något som lät så enkelt på förklaringen var jätte svårt. Det kunde till exempel bara vara att komma håg några siffror eller bokstäver eller att hitta några ord direkt.

På något sätt vill jag bara ha klart denna utredningen nu, för det har verkligen varit en pärs. Både psykiskt och fysiskt, med mycket tankar på vad det ska visa. Det som återstår nu är att han ska prata med en anhörig om hur de upplever någon skillnad med minne osv på mig. Sen efter att han har sammanställt allt så skulle han ringa om en tid, då jag skulle komma dit och få reda på resultatet.

Om det nu visar något kommer det ju bli ett handikapp ingen annan ser utåt, det är kanske därför det är svårt för mig att markera när något är svårt.  Man känner sig bara dum när man inte hänger med i alla andras samtalstakt ibland och då vill man inte förstärka det genom att prata om det. Kommer utredningen att visa något får jag väl lära mig att hantera det och försöka hitta ett sätt att kommunicera i sådana situationer.. Men men nu vet jag ju inget ännu, så då ska jag inte oroa mig för något heller förrän jag får det svart på vitt i sådana fall.



En process som tar tid....

I eftermiddag var det första gången som det gick upp för mig hur lång tid det kommer att ta innan man har byggt upp sitt liv igen. Jag har trott att jag har förståt att det skulle ta långt tid, men nu börjar förstå hur lång tid det faktiskt tar. Vet inte om jag har blivit mer realist och insett att det inte blir bättre över en natt, utan det är ett litet steg i taget.

När jag började på rehab trodde jag att allt skulle gå i raket fart och att jag bara skulle ta mig igenom dessa veckorna på kursen och sen skulle jag kunna klara mig själv och börja arbeta igen. Det blev inte så, istället uptäckte vi nya problem när något annat började bli bättre. Istället för att gå ett steg framåt hamnade jag på ruta ett igen, då det kom ett bakslag. Så är det fortfarande, vissa saker bli bättre och andra sämre eller något nytt symtom dyker upp.

Det var med sorg och tårar som jag i eftermiddag gjorde min upptäckt att det livet som raserades på några sekunder tar flera år att bygga upp. Det ena projektet leder till det andra som sedan ska leda till ett arbete och ett liv igen. Detta är en stor process som kommer att ta tid och inte bara vara något som man gör över en dag.

När någon annan tittar i ens kalender ser dom att man är uppbokad i kanske två timmar en dag på rehab, då helt plötsligt får man höra ibland det var inte mycket du hade på schemat eller klarar du inte att arbeta som oss andra. Varje gång man får höra något sånt skär det i hjärtat, för tror ni inte att jag sörjer att jag inte kan arbeta eller att jag inte orkar mer än just dom två timmarna just nu och inte ens det är nästan rimligt om man ser till hur slut jag är efteråt. Jag vill vara som alla ni andra och jag kämpar mig igenom varje dag med alla dess utmaningar, tror ni inte att jag hade velat byta med någon om jag bara hade kunnat.... Så nästa gång ni råkar säga något sånt till en som kämpar trots att ens gamla liv har ryckts ifrån en, tänk på att dom två timmarna är lika mycket som åtta timmar för er och som en vanlig arbetsdag för både dig och mig!



En vecka full med utredningar...

Veckorna bara rusar iväg, med många oika saker inbokade ständigt. Nu bär det av mot den tredje advent och julafton kryper allt nämare. Denna veckan är inget undantag från övriga veckor utan det fortsätter i samma takt med utredningar, men även lite tid för nöje!

Måndag  Bassängträning

Tisdag  Massage

Onsdag  Del 2 i den neuropsykologiska utredningen. Denna gången vet jag dock lite vad som väntar mig och blir inte lika överraskad över att behöva sova i fem timmar efter tre timmars utredning med många pauser.  Det kommer över mig mer och mer vad testen ska visa och en viss oro har infunnit sig i min mage.

Torsdag  SEP - undersökning i Karlskrona. Vet inte riktigt hur det ska fungera, men berättar vad det innebär när jag har varit på det.

Fredag  Titta på luciatåg! Ska bli hur mysigt som helst med lite extra julstämning!

Glöggkväll!

De två senaste dagarnas påfrestningar sitter fortfarande i och tröttheten har gjutit sig fast i ansiktet, så att det är de enda man ser när man tittar sig själv i spegeln.

 

Ikväll ska jag trots allt trotsa den och åka i väg en stund på glöggkväll hos en vän med tjejgänget. För en stund ska jag glömma att mitt liv inte kretsar kring samma saker som deras och för en stund bara vara som en normal 23-åring!!!!!!!


Neuropsykologisk bedömning gång ett!

Herregud, vilken dag säger jag bara!!! Idag var det dags för det försenade neuropsykologiska testet gång ett och nu efteråt känns det som att jag har blivit överkörd av en buss. Så min eftermiddag har jag tillbringat i soffan i ett dvalliknande tillstånd. De gångerna någon har tilltalat mig i familjen i eftermiddag har humöret varit som en getings, som sticker så fort någon kommer för nära.

Förmiddagen innehöll först samtal i en timme om olyckan, symtom och så vidare. Efter det började vi med själva testerna och den första bestod av att rita av en figur med rektanglar och andra symboler. Sen gick vi vidare till ett annat test där jag skulle säga siffrorna som han sa direkt efter. Antalet siffror ökade sedan på från två och uppåt, sen var det dags att säga siffrorna baklänges gentemot vad han sa. Efter det var det dags att rita figuren igen fast denna gången utan den framför mig, detta momenten genomfördes ytterligare en gång i slutet av förmiddagen. Andra moment som kom var att sätta ord på bilder, säga rätt färg med mera. Som tur väl tog vi många pauser så jag lyckades ändå att orka med det mesta av förmiddagen.

När jag gick därifrån kändes huvudet helt tomt och tröttheten var enorm. Tror att denna veckan har varit rätt övermäktig med så det är därför jag blev helt knockad i fem timmar i eftermiddag. Det var ju en väldigt påfrestande dag med tandläkaren igår och det beskedet. Som tur väl är så har man en helt underbar familj! Syrran kom hem med en påse med godis och en hel burk med skumtomtar med ett oerhört fint skrivet kort på och mamma ställde sig och gjorde lussekatter på kvällen till mig. Det är något som jag alltid brukar baka, men nu kan jag inte det längre så hon offrade sig och gjorde det istället!


Veckoschema!

Försenat schema för veckan!

Måndag: Köksträning med arbetsterapeuten Karin

Tisdag: Bassängträning och återbesök hos sjukhustandläkaren

Onsdag: Ett nytt försök med den neuropsykologiska utredningen del 1

Torsdag: Samtal med kuratorn

Fredag: Bassängträning


Som ni ser är det en enormt fullspäckad vecka!

Återbesök hos tandläkaren...

Det var med stora förhoppningar jag satt i väntrummet hos sjukhustandläkaren, efter att kämpat med alla övningar tre gånger om dagen och en stor tvättklämma fem gånger större än en vanlig. Det skulle bara gå att gapa större det fanns liksom ingen annan tanke. Jag hade förvisso mer ont i käkarna, men jag tänkte att det kanske blev så när man använder käkarna mer då man tränar.

Det dröjde inte länge förrän min jätte trevliga tandläkare hämtade mig och jag satt i undersökningsstolen. Han började att känna med fingret i munnen och redan då kände jag att det gjorde mycket mera ont än för två veckor sedan. Sedan var det dags att mäta hur mycket jag kunde gapa, han tittade på mig med en allvarlig blick och sa att det bara var 15 mm denna gången. Förra gången var det 20 mm!!! 

Efter samtal mellan min läkare och tandläkare bestämdes det att Voltaren skulle sättas in 3 gånger om dagen och att jag skulle sluta med mina övningar och vila munnen istället. 

Det var med besvikna och ledsna steg jag gick hemåt idag! Varför kan det aldrig vara enkelt??????????? Varför måste allting krångla????????? 

RSS 2.0