Köksplanering...

Imorgon är det dags för första besöket på Ikea för att påbörja planerna på renoveringen. Kökets grund är lagd i Ikeas 3D planeringsvertyg, men kan tänka mig att det blir ändrat hit och dit imorgon av proffsen. Inte lätt med alla val man ska göra, men jag hoppas att besöket imorgon rätar ut några frågetecken.

Är det någon som har ett bra tips när man planerar ett nytt kök?
Är tacksam för svar, särskilt från er som har nackproblem. Vad underlättar för er i köket?

Kommentarer
Postat av: Monica Nobach


Hej Tessan!
Läste en artikel om bostadsanpassning hos några WAD-pat som en arbetsterapeut utvärderat. Här var några ex på vad man åtgärdat som lett till ökad självständighet och underlättat ergonomiskt. Vet inte om det kan vara till någon nytta i dina val.
1Byte av spis till häll och inbyggnadsugn
2Lätt utdragbara lådor
3Utdragbara hyllor i underskåp
4Utdragbara skivor för avställning
5Upphöjd diskmaskin
6Förhöjd arbetsyta
7Nedsänkbara hyllor i överskåp
Kram
Monica

Svar: Tack för dina tips vännen! Vissa av dom finns redan med i planeringen. Du är en pärla!
enoskrivenframtid.blogg.se

2013-04-06 @ 20:21:51
Postat av: Ulrika Sjögren

Hej, lite fler tips, att ha ugn, mikrovågsugn och diskmaskin i den höjd som gör att man kan använda den utan att böja på ryggen eller sträcka armarna över axlarna underlättar mycket. Lådor och skåpsdörrar som är självstängande är mycket praktiskt då jag i alla fall är virrig och glömmer att stänga efter mig vilket har resulterat i ett antal blåmärken. Skåpet där tallrikar mm ska vara bör också vara i den höjd så att man inte behöver böja på ryggen eller sträcka armarna över axelhöjd, det spar mycket värk. Handtag på kyl och frys får gärna vara av den typen som gör att vakuumet släpper på en gång så att det inte blir att man måste ta i för att öppna varje gång. Spisvakt kan du ju från kommunen en bra säkerhet, sen finns det elektriska öppnare för glasburkar i olika storlek, elektriska konservöppnare som spar mycket värk. En praktisk röd öppnare öppnar allt från alla skruvkorkar till kapsyler mm mm. Dessa små hjälpmedel får man köpa själv. Jag har minskat min värk mycket genom att bara köpa teflon formar till ugnen i olika storlekar de väger ingenting och behövs lock till någon rätt är det bara att täcka med folie. Stekpannor i teflon är bra men jämför det skiljer mycket i vikt mellan olika modeller. Likadant med kastruller, teflonkastruller är toppen eftersom de dessutom är lättdiskade. Köp en pump till diskmedlet, då behöver du inte lyfta diskflaskan varje gång du behöver diskmedel finns lösa och inbyggda i diskbänken. En kran med utdragbar kran som gör att du lätt kan spola av disk och även själva diskbänken, diskhon samt att du kan sträcka dig bort till en kastrull och fylla på istället för att lyfta kastrullen full med vatten bort till spisen är ett annat bra tips. Till sist är ett bra kärl med många fack så att källsorteringen blir lättare vilket gör att det blir små påsar att gå ut med istället för stora tunga soppåsar. Kul att du fått egen lägenhet som du dessutom får inreda, grattis till det och anställningen! Ulrika

Svar: Tusen tack för alla tips! Uppskattas verkligen!
enoskrivenframtid.blogg.se

2013-04-13 @ 17:45:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0