Den första riktiga laserbehandlingen!

Då har vi sparkat igång den nya veckan och klarat av måndagens alla utmaningar. I eftermiddags var det dags för massage och den tredje laser behandlingen. Eller rättare sagt den första på riktigt, för tydlingen hade vi behandlat för stort område från början enligt hennes lärare på utbildningen, men så är det när man lär sig. Hela utbildningen går ut på att lära sig utöva lasertekniken och använda sig det som behandling för olika problem när hon är färdiglärd. Jag har ju den stora chansen att få prova på detta genom att vara hennes testfall.

Är lite faschinerad över att det kan värma på vissa ställen när hon sätter laserpennan på vissa områden och andra känns det inte alls. Ann på massagen förklarade att det betyder att de områdena med värmeökning är de som reagerar på behandlingen och där det finns ett problem. Är det kallt när man behandlar med pennan så är det enbart smärtspridning där och ingen verklig skada. Detta är en teori om det här med wiplashskador, antingen stämmer det eller gör det inte. Tiden får utvisa vad detta ska leda till, fem gånger ska vi behandla bara nacken och då återstår det att se vad som har hänt. Jag tror på det tills motsatsen är bevisad. 10 procent är inte motagliga för laserbehandling så vi får väl se vilken procent jag tillhör.


Tuff vecka!

Som ni ser är kommande vecka verkligen bokad över mina gränser för vad jag klarar av, men ibland kör det ihop sig. Man kan inte bestämma allting eller planera saker som man inte kan styra över. Från början var denna veckan planerad och jag hade kontroll, sen kom allt det där extra som faktiskt inte gick att ändra på.

På smärtrehab fick man lära sig att balansera sin vardag för att klara av att leva med smärtan och dess begränsningar. Från början var jag värdelös på detta och gick oftast över mina egna gränser. För jag levde efter mina gamla gränser och förutsättningar, för jag ville inte inse att det livet inte fanns längre. Tiden gick och jag började inse att jag var tvungen att gilla läget om jag skulle ha någon som helst fritid och kvalitets tid med dom jag verkligen vill ha runt mig. Ännu idag 2 och ett halvt år efter kör jag ibland över mina gränser, men skillnaden är att jag vet och inser vilken konsekvens av smärta och trötthet som väntar därefter. Så en sån här vecka klarar jag ofta mig igenom mer eller mindre graciöst, men jag vet också vad som väntar till helgen när kroppen varvar ner. Vissa veckor är det inte jag som gör valet utan livet gör det åt mig!

Här kommer schemat för denna veckan!

MÅNDAG  Träning inför ett kommande fritidsprojekt med en vän + klipptid + massage.

TISDAG  Synkoll + Tejpning hos sjukgymnast Ia + Färga frans och bryn hos Sara.

ONSDAG  Besök hos kuratorn + möte på eftermiddagen.

TORSDAG  Besök hos sjukhustandläkaren Pontus och compani + akupunktur hos Monica.

FREDAG  Ledig

Ha en bra vecka vännerna mina!


Det betyder allt!

Vilken underbar kväll igår! De som står mig allra närmast var här förra lördagen och igår kväll, det är det som betyder allt! Idag blir det upp vilning inför nästa vecka, men det var värt varenda droppe av extra smärta och trötthet idag!




Filmen Trassel!

Tro det eller ej men i eftermiddag blev jag medbjuden på bio av min syster och extra lillasyster. På schemat stod Disneys nya film Trassel. Det är inte så ofta man ser tecknat nuförtiden men ibland är det faktiskt riktigt skönt att bara få följa med i magins och sagans värld. Där blir allt bra igen om man har superkrafter eller är en prins eller prinsessa. Bra vad den iallafall, hela bio salongen verkade gilla den både unga och vuxna.



Att handla ingen baggis!

Att handla är en sån situation som ni bara gör utan att tänka särskillt mycket för de flesta av er. Det enda problemet i butiken kan vara att tänka ut dagens middag eller följa en handlingslista. För mig är det tyvärr inte så enkelt, det är inte längre en självklar sak i vardagen. För tack vare mina kognitiva svårigheter tack vare skadan så är vissa saker i vardagen inte så enkla. Handlingen är inget man bara gör, utan ett nödvändigt ont som kan vara kul om jag har någon med mig eller om jag bara ska gå in för att köpa det jag är sugen på.

Idag var en sån dag då man var lite trött redan innan, men som tur väl var hade jag en liten mamma med mig som hjälpte mig igenom resan i butiken. Handlingslistan var skriven redan innan och bilen var parkerad nära butikens dörrar. Då var det ju bara att gå in och handla det som stod på listan eller hur, det låter väl väldigt enkelt. Jodå det började bra vid chipsen, men sen var det ju det där att hålla koncentrationen att läsa lappen efterhand och sedan gå och hämta grejerna. Så fort det kommer människor runt omkring mig när jag ska läsa så tappar jag bort mig var jag var på lappen och då är det bara att börja om på nytt. Sen kommer dilemmat när man är påväg att hämta en vara från hyllorna eller diskarna, då man får syn på något annat intressant på hyllorna som ser gott ut eller är en nyhet. Helt plötsligt har man då glömt bort vad det var man skulle hämta, vilket resulterade i att man får börja om från början genom att gå tillbaka till lappen. Där ska man sedan komma på vad det var man läste på lappen som man skulle hämta. Som ni ser är det rätt många moment som kan gå fel om man tittar på hela situationen.

Ni förstår dilemmat, för mig är att handla inget jag bara gör i farten utan något som kräver både tålamod och tid. Men har man en liten mamma i en fickan så löser sig det mesta och det blir en piece a cake.


Nelly

Djur är underbara, jag älskar det här lilla livet!




De senaste dagarna har hon varit så himla kelig och smeker sig runt benen så fort man kommer i närheten. Nelly gör att jag mår bra i hennes närhet genom att bara finnas till. Bara att få klappa henne i hennes mjuka päls gör att man fokuserar på nuet och bara njuter istället för att tänka på saker som är jobbiga och ovissa!

Jag älskar dig världens finaste katt!


Bilder från firandet!

Här kommer en liten sammanfattning över hur mitt 25 års firande har sett ut. I torsdags när jag fyllde år gratulerades jag på morgonen av min underbara familj med skön sång och paket. Massa fint fick jag! Resten av förmiddagen bestod av massa syskon mys tills besöken avlöste varandra på eftermiddagen. Först kom två vänner med tulpaner och kort, samtidigt som en annan vän kom med sin lilla dotter och present. När alla var samlade var det sedan dags för lite fika med semlor, mums. När de skulle gå så mötte de min moster och kusin i dörren, som ville komma inom med en jätte fin ros och ett kort. Kvällen ägnades sedan med familjen med thai mat och annat gott.

I lördags var det sedan dags för att fira tillsammans med släkten, vilket var ett lite speciellt firande i år. Då jag hade bestämt mig för att vi skulle åka på äventyr på eftermiddagen. Jag hade nämligen bokat in oss på Björkängsgårdens spa där vedeldad bastu och badtunna stod på schemat. Så klockan kvart i ett möttes alla tre bilarna upp på parkeringen vid Mjällbys mataffär, för att sedan köra vidare till spat. När vi kom fram började vi eftermiddagen med kaffe/the och en smörgås. Jätte gott och trevligt får jag lov att säga.



s

Bild från tjejbordet!



Bild från badtunnan!

Efter att ha badat i en och halv timme var alla rätt möra, så då var det dags att hoppa in i duschen för att sedan bege sig hemåt mot Karlshamn. Kvällen var nämligen planerad hos oss, så klockan sex dök ytterligare några personer upp som är vänner till familjen. Resten av kvällen bestod av äta gott, lekar och massa prat! Jag säger bara det vilken härlig dag, allt bara föll på plats! Det är så skönt när allting blir som planerat eller vad säger ni!

Här kommer lite bilder på alla mina fina presenter, ingen nämd ingen glömd!





Fina blommor fick jag, tyvärr hann jag inte ta kort på ytterliggare två vackra buketter jag fick innan de vissnade. 


Underbara dagar!

Vilken underbar helg jag har haft eller rättare sagt dagarna från i torsdags. Allt har bara rullat på och jag har känt mig otroligt uppvaktad med besök, blommor och presenter. Igår var det dags för släkten att komma på kalas, så efter en lyckad och rolig fest så är man idag lite sleten. Men that´s life! Berättar mer imorgon, ville bara säga hej så ni inte glömmer bort mig helt!




Snart smäller det!

Imorgon smäller det, då är det bara att acceptera läget att man är ett år äldre!!! Jag hoppas att alla jobbiga tankar är förbi och att imorgon bara blir glädjens dag!



Plugg igen!

Gud vad jag är trött i huvudet i kväll, längesen jag kände känslan att vara trött på grund av plugg. Jag hjälper nämligen en vän som har börjat läsa till sjukgymnast nu i vår, så i eftermiddagen har vi suttit och pluggat anatomi. Det var ju ett tag sen jag läste till sjuksköterska nu, så jag behövde med fräscha upp mina kunskaper. Hade verkligen glömt hur trött man kunde bli rent tankemässigt...


Alla hjärtans dag!

Då var det alla hjärtans dag, en dag som för många människor är förknippat med att uppvakta sina nära och kära. I affärerna finns höga vis av chokladaskar, gelehjärtan, nallar, rosor och tulpaner som sätter krav på oss att vi ska handla. Den här dagen har blivit en väldigt kommersionell dag där affärerna vill att vi ska visa vår kärlek till folk runt omkring oss genom saker.

Det viktigaste med den här dagen är väl ändå inte att vi ska köpa massa dyra saker till varandra utan det är att uppskatta och visa omtanke till alla de som man tycker om. Detta kan man visa genom att bara ge en kram, skicka ett kort och så vidare. Man kan även visa det genom att köpa saker som till exempel en bukett blommor, men då ska man ha en tanke bakom den där buketten och inte bara köpa för att man måste för att det är alla hjärtans dag. Jag har själv köpt blommor till min familj och skickat kort, men jag gör det för att jag kände att jag ville uppskatta allt de gör för mig. För hur mycket jag än gör för dem eller vad jag än köper, så kan jag aldrig återgällda allt de gör för mig. Detta är ett sätt att visa en tanke iallafall att man inte tar det för givet.

Tack för att ni finns alla ni runt omkring mig och ni som läser bloggen varje dag!


Veckoschema 7 - 2011

Då var det dags för en ny vecka, lite annorlunda än de vanliga veckorna dock. På torsdag är det nämligen dags för mig att fylla 25 år, vilket inte egentligen är en så stor grej. För mig finns det både en massa glädje inför denna dagen, men även en viss sorg. Jag brukar inte tillåta mig själv att tänka över hur annorlunda livet har blivit pga olyckan, men inför 25 års dagen har det blivit ett vimmel av känslor inom mig. Anledningen till detta är väl att jag trodde mitt liv skulle se annorlunda ut när jag fyllde 25 än vad det faktiskt är. Det enda som överenstämmer är att jag har min utbildning, min familj och vänner. Jag hade väl drömmar om att jag skulle ha utbildning, arbete, eget boende, påbörjat en egen famlij vid den här åldern.

Livet blev väl inte riktigt så och egentligen är det så dumt mot en själv att bygga upp mål relaterat till en ålder. Det går ju inte att ändra denna gången, nu gäller det bara att sträva efter det som jag trodde att jag skulle ha nu i framtiden. Åldersnoja eller vad då!

MÅNDAG  Akupunktur hos sjuksköterska Monica.

TISDAG  Färga fransar och bryn hos Sara.

ONSDAG  Tejp hos sjukgymnast Ia och besök hos arbetsterapeut Karin.

TORSDAG  Födelsedag!

FREDAG  Ledig

LÖRDAG Fira med släkten. 

SÖNDAG  Vila


En härlig dag!

Vilken härlig dag det har varit idag!!! Nu sitter man här trött men super nöjd och glad efter en heldag med min fantastiska vän Malin och deras dotter Moa. Dagen har bestått av pannkaks lunch, fika, massa bus och lek och mycket mys. I eftermiddags mötte en tjej upp från vår gamla klass på sjuksköterske utbildningen, vilket var jätte trevligt verkligen. Det var ju några år sedan vi träffades!

Ikväll när Malin och Moa hade gått hem konstaterade jag att jag blir så glad när jag är med personer som jag verkligen älskar och som jag kan vara hur som helst med. Jag behöver inte dölja att jag är trött utan de har redan sett det i mina ögon och då ordnar och fixar dom allting. Sådana personer behöver man bara sitta jämte utan att göra någonting och det är okej, för man får extra energi av att de bara är där. Visst är det härligt!

En annan härlig sak idag var att jag konstaterade att jag och lilla Moa tar oss fram på egen maskin tillsammans nu. När vi gå tränar håller Moa ett stenhårt tag om min dåliga hand och häver sig upp från sittande till stående medan jag håller henne hårt med min friska hand i hennes andra. Så tillsammans är vi ett riktigt team och det går i väldig fart runt i rummen! Hon känner även igen en på ett annat sätt nu när hon är lite äldre, vilket med värmer ens lilla hjärta när en liten tjej sitter med armarna utsträckta mot en!








Vilken natt!

Alla vi som bor i Skåne och Blekinge har nog haft en jobbig natt med lite sömn natten till idag. Herregud, vaknade klockan tre i natt att det hördes och kändes som att hela huset skulle flyga iväg. Utanför fönstret var det nämligen full storm, klass ett varning om jag har förstått det rätt nu efteråt. Vadå vaggas i ett falskt lugn när man gick och la sig igår kväll, då var det tyst och lugnt utanför fönstret tills att man vaknade till detta inferno.

Mamma berättade när hon kom hem att det låg grenar och små träd över de flesta vägarna. Även en hel del soptunnor hade förirrat sig ut på gatorna tills dess ägare insåg att de inte hade något och slänga soporna i och hämtade in dom. En annan fick snällt stanna inne tills senare i eftermiddag, då tog jag och mamma oss en sväng ner till stan. Efter en heldag inne får jag nästan cellskräck och behöver ut, då jag är lite för rastlös att bara ligga en heldag. Även om vinden hade avtagit i eftermiddag var det rejält motigt på sina ställen och det var full mondering i klädväg som gällde.

Hoppas att alla ni här nere från överlevde denna tuffa natt:D 



...........................

Hittade detta på nätet när jag letade bilder, så här ser jag på livet. Alla kommer framåt i livet, men i olika hastigheter och i olika perioder. När det känns tung ibland och det känns som att man står och stampar är det bra att komma ihåg detta!!!


Veckoschema 6 - 2011

Då var det söndag igen och det mesta som stod på schemat idag är ordnat. Söndagar är en riktig fixar dag för mig, för i veckan hinner jag inte riktigt ordna allting som jag vill. Orken räcker inte till mer än alla aktiviteter och det viktigaste samtalen eller lappar och brev som ska skickas. Så söndagen är en sån där komma i fatt dag för att vara på banan igen för nästa vecka, man orkar ju inte ta tag i hur mycket som helst. Idag har det mest varit förberedelser inför min 25 års dag om en och halv vecka, med min lilla ork får man dela upp saker och ting för att det ska bli bra i slutändan.

MÅNDAG  Besök hos sjuksköterska Monica + massage/laser hos Ann.

TISDAG  Mormor och morfar kommer.

ONSDAG  Tejpning hos sjukgymnast Ia + besök hos arbetsterapeut Karin.

TORSDAG  Ledig

FREDAG  Ledig

LÖRDAG  Filmkväll med en vän.

SÖNDAG  Dop för Tilda, en väns dotter.
 


Uthämtning av vante på ortopedtekniska!

I onsdags var det dags att äntligen få hämta ut en värmevante på ortopedtekniska till min dåliga höger hand. Handen har varit blå lilla sen i november nu när det har varit kallt, så för att motverka det skickades det en remiss till ortopedtekniska. Där har de tillverkat en vante efter min hand och mellan vantens yttre lager och fodret är det dit sytt värmeslingor. Vanten har sedan ett uttag vid handleden där du kopplar ihop den med en sladd som du trär genom ärmen på jackan. Sladden går till ett midjebälte där det finns batterier. I uttaget vid handleden sitter en knapp som du trycker på för att styra styrkan på värmen, mellan tre olika nivåer.

Som sagt igår var det dags för att prova ut det färdiga resultatet hos Alf på ortopedtekniska här i Blekinge, som har varit en pärla. Han har provat ut vanten efter mina förutsättningar och såg till att jag fick en tid när det var kris och risk för köldskador på min hand med dålig cirkulation. Tur att det finns hjälp att få när man behöver det. Idag var det premiär turen med min nya vante och det var så ros, fin och varm handen när vi kom in igen så det var ett bra betyg.

Här kommer en bild på mitt lilla vant set! 





PS Ursäkta om detta inägget blev lite osammanhängande men jag är väldigt trött ikväll, så hjärnan fungerar si sådär!

 


RSS 2.0