OMT!

Förra julen fick jag tips om en sjukgymnast i Växjö från en annan person med en wiplaschskada, där sjukgymnasterna jobbar på ett särskilt sätt. Den här personen hade blivit hjälpt av deras behandling och ville delge mig om att de fanns tillgängliga både med och utan remiss. Så i januari skickade jag ett mail till henne och berättade om min historia och till svar fick jag att de egentligen inte tog emot vuxna längre pga lång väntetid. Därför har de valt att fokusera på barn och ungdomar, men efter att ha läst mitt brev lovade hon att jag skulle sättas upp på väntelistan och få komma dit på bedömning. Igår var jag på andra behandlingen och ett halvår framåt är jag i hennes händer. I dagens inlägg har jag valt att kopiera upp en text om vad OMT är för något. Under resten av veckan kommer jag berätta mer om hur hon behandlar mig och därefter kommer ni få följa hur det går detta halvåret! Hoppas att ni ska uppskatta det och att det förhoppningsvis väcker intresse hos några fler av er...
 
 
VAD ÄR OMT?
Ortopedisk Manuell Terapi (OMT) är ett internationellt specialistområde inom sjukgymnastiken för handhavande av akuta och långvariga smärtproblem, funktionsstörningar, skador och sjukdomar i det neuro-muskulo-skelettala systemet (Rörelsesystemet). Omhändertagandet är baserat på kliniskt resonemang och mycket specifika åtgärder som inkluderar manuella undersöknings- och behandlingstekniker samt funktionsträning. OMT anpassas till varje enskild patient utifrån en biopsykosocial modell samt omfattas och drivs av aktuell vetenskap och klinisk beprövad erfarenhet.
 
Vad gör en OMT-utbildad sjukgymnast?
 
Undersökning: I en bedömning utförd av en OMT sjukgymnast ingår en omfattande anamnes samt undersökning utifrån en patient centrerad modell. En mängd fysiska undersökningsverktyg finns att tillgå, där smärtreproduktion, avlastningstester och specifikt riktade rörlighetstester ingår.
 
Bedömning görs av en persons funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa, där hänsyn tas till eventuell påverkan från psykosociala faktorer. Detta är en viktig del i det kliniska resonemang som i högsta grad styr behandlingsupplägget. I bedömningen tas också hänsyn till ett omfattande antal differentialdiagnoser, som eventuellt leder till kompletterande undersökningar. Behandling: Behandling planeras i samråd med patienten där konkreta del- och slutmål sätts upp. Behandlingen baseras på individens förutsättningar och kan vara smärtlindrande, rörelseökande eller stabiliserande. Metoder som används är specifikt anpassad träning, ledmobilisering, manipulation, avspänning, tejpning, mjukdelsbehandling av muskler och fascia samt behandling av det perifera nervsystemet. I det akuta skedet kan åtgärderna vara mer specifikt inriktade på enskild led eller symtomgivande struktur. Ofta kompletteras den manuella behandlingen med individuell funktionsträning och/eller styrketräning, som inte sällan ökar i omfattning efter det akuta skedet. Det kliniska resonemanget fortgår under behandlingsperioden och skapar en bra förutsättning för att anpassa behandlingen till varje enskild patient. Under ett besök hos en OMT-sjukgymnast undervisas alltid patienten om den troliga orsaken till besvären. Detta syftar till att öka patientens kunskap om sina besvär. Ökad kunskap leder till en ökad känsla av kontroll, vilket i sin tur innebär minskad oro och en minskad smärtupplevelse. Patienten undervisas i, och uppmuntras till egenaktivitet för att förhindra återfall. Det huvudsakliga målet med behandlingen är att lindra smärta och att optimera en persons funktionstillstånd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0